Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít wil je weten over het paraberksyndroom

paraberksyndroom-dit-wil-je-weten-over-deze-allergie.jpg

Het paraberksyndroom is een aandoening waarbij mensen die allergisch zijn voor berkenpollen ook een allergische reactie krijgen op bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen ze vaak niet tegen appels, peren of hazelnoten.

Een vervelende allergische aandoening, die ontstaat door een verkeerde reactie op een eiwit.

Kruisallergie

Het paraberksyndroom is een kruisallergie. We spreken van zo’n kruisallergie wanneer iemand die allergisch is voor een bepaalde stof, ook reageert op een stof die voor het lichaam erg lijkt op de eerdere stof. In eerste instantie lijken de stoffen misschien niets met elkaar te maken te hebben – denk aan berkenpollen en appels – maar voor het lichaam lijken ze bijna identiek. Ze bevatten een vergelijkbaar eiwit dat zorgt voor een allergische reactie, waardoor je lichaam dus tegen beide een negatieve reactie geeft.

Bij een allergie maakt je lichaam antistoffen aan tegen een allergeen, waardoor je steeds weer blijft reageren op die stof. Bij een kruisallergie herkennen deze antistoffen ook bouwstoffen die in andere middelen zitten, bijvoorbeeld voedingsmiddelen. Dit terwijl je originele allergie voor een boomsoort was. Het gevolg: een allergische reactie op een stof waarvan je dacht dat je er niet allergisch voor was.

Lees ook:
Dít is het verschil tussen een voedselallergie en een intolerantie

Paraberksyndroom

Het paraberksyndroom is een van de meest voorkomende kruisallergieën. Naast een allergie voor berkenpollen – wat zorgt voor de bekende hooikoortsklachten – reageer je dan ook op een aantal voedingsmiddelen. Vooral peer, appel en hazelnoot zorgen vaak voor klachten bij mensen met deze kruisallergie. Maar dat zijn niet de enige voedingsmiddelen waarop je met een berkenpollenallergie kunt reageren. Onder andere soja, aardbeien, kiwi, mango, amandelen, aardappelen, tomaat en walnoten zorgen vaak voor een allergische reactie, wanneer iemand het paraberksyndroom heeft.

Gelukkig reageren de meeste mensen met deze allergie maar op enkele van deze voedingsmiddelen. Ook kunnen veel mensen appels, peren of aardbeien wél eten wanneer deze verwarmd zijn geweest. Dit komt omdat de eiwitten dan afbreken. Pas wel op: dit werkt niet bij alle producten, en ook niet bij iedereen met het paraberksyndroom. Overleg dit altijd met een medisch specialist. Ook kan het voor komen dat de allergie verandert in de loop van de jaren; het is dus altijd oppassen geblazen als je dit soort producten eet.

Allergische reactie

Een allergie voor berkenpollen zorgt, vooral in het hooikoortsseizoen, (wanneer de pollen in de lucht hangen) voor klachten. Denk aan jeukende ogen, niezen en neusverkoudheid. Maar na het eten van de bovenstaande voedingsmiddelen ontstaat vaak een andere allergische reactie. Hoe ernstig die is verschilt per persoon én per voedingsmiddel. Dit varieert van mild eczeem, een branderig gevoel in de mond en wat huiduitslag tot maag- en darmklachten, heftige jeuk in de mond en ademhalingsproblemen. In sommige gevallen kan een anafylactische shock ontstaan door de allergie, maar dit is zeldzaam. Als dit wel gebeurt, gaat het bij het paraberksyndroom vaak om een extreme reactie op hazelnoot.

Behandeling van paraberksyndroom

In principe is het paraberksyndroom chronisch, al zul je er niet altijd evenveel last van hebben. Van de hooikoorts door berkenpollen heb je vooral klachten van maart tot en met juni, als het stuifmeel zich in de lucht bevindt. Dit kan behandeld worden met neusspray en/of oordruppels. Voor de voedselallergie, die ontstaat door de berkenpollenallergie, is helaas (nog) geen behandeling. De enige manier om de klachten te voorkomen bij het paraberksyndroom, is door de voeding die voor klachten zorgt te laten staan. Omdat de allergieën kunnen veranderen, is het belangrijk goed op te letten welke voedingsmiddelen voor een kruisreactie zorgen. Wanneer je ernstige reacties krijgt, is het slim om in overleg met een specialist een EpiPen met adrenaline bij je te dragen.

Bron | Allergieplatform, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, Huidarts
Beeld | Getty Images

Ook interessant