null Beeld

Papieren handdoekje of handdroger, wat is beter?

In openbare toiletten kun je vaak kiezen tussen papieren handdoekjes of een handblower. Maar wat is beter - voor jou én voor het milieu?

Als je je handen goed met zeep wast, maakt de manier waarop je je handen droogt eigenlijk niks uit, want de zeep verwijdert de meeste bacteriën. Maar als je je handen niet lang genoeg of alleen met water wast, maakt het wel degelijk verschil of je een papieren handdoekje of handdroger gebruikt. Bacteriën vermenigvuldigen zich namelijk razendsnel in vocht en door je handen aan je broek af te vegen of een deur met natte handen te openen, krijg je nóg meer ziektekiemen op je handen.

Meest hygiënisch: papieren handdoekje

Het beste is dus om die handen zo droog mogelijk te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat dit het snelste en beste lukt met een papieren handdoekje. Zo heeft een handdroger er gemiddeld 45 seconden voor nodig om 97 procent van het vocht te verwijderen, terwijl een papieren handdoekje die klus al in tien seconden klaart. En aangezien we in de praktijk gemiddeld 22 seconden onze handen onder of in een blower houden, kun je dus beter papier gebruiken. Daarnaast blijkt uit recent onderzoek dat er met handblowers meer bacteriën in de lucht blijven rondvliegen dan wanneer je ze met een papieren handdoekje wegveegt.

Beter voor het milieu: handdroger

Maar al dat papier, daarvoor moeten toch heel veel bomen sneuvelen? Waar. Voor het milieu zijn de moderne handdrogers, die minder stroom verbruiken, dus wel beter dan papieren handdoekjes. En met een beetje meer geduld is dat dus net zo hygiënisch.

Twaalf keer droogschudden

Als je papieren handdoekjes gebruikt, gebruik ze dan spaarzaam. Een tip uit onderstaande video: schud je handen twaalf keer na het wassen, gebruik één velletje, vouw 'm dubbel en wrijf je handen ermee droog zoals je ook een stuk zeep gebruikt.

Bron | AsapSCIENCE

Meer over handen wassen

Is antibacteriële zeep beter?

Wat helpt tegen droge handen?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden