woman reading a book on sofa with laptop on table. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pantoffels thuis dragen? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

Nu de meesten van ons weer thuis werken en er door het koude weer minder reden is om naar buiten te gaan, kun je lekker de hele dag op je knusse pantoffels rondschuifelen. Of is dat toch niet zo slim? Podotherapeut Nina Ordelman legt uit waarom pantoffels niet geschikt zijn om langere tijd op te lopen.

Lopen op pantoffels kan namelijk voor veel lichamelijke klachten zorgen.

Harde ondergrond

Je voeten lekker warm houden door pantoffels te dragen kan misschien wel comfortabel zijn, maar erg goed is het niet. Volgens podotherapeut Nina Ordelman kan het langdurig dragen leiden tot vervelende rugklachten. “Op pantoffels kun je nooit actief lopen. Daarom sloffen de meeste mensen hier ook op en dat is niet goed voor je houding. Daarbij zijn voeten gebouwd om op een dempende ondergrond te lopen. Op een harde ondergrond reageren voeten anders. Omdat je thuis vaak een harde ondergrond hebt, kun je hier lichamelijke klachten van krijgen, zoals rug- en nekklachten. Pantoffels bieden namelijk geen stevigheid, maar hiermee loop je wel over een harde ondergrond.”

Niet voor iedereen slecht

Natuurlijk is dit niet voor iedereen het geval, legt Ordelman uit. “Sommige mensen kunnen overal op lopen, zoals op blote voeten of sloffen. Zij hebben dan hele makkelijke voeten, maar voor de meeste mensen gaat dat helaas niet op.” Ook mensen met rugklachten kunnen altijd beter thuis op schoenen lopen. “Wanneer je klachten ervaart, is het eigenlijk al te laat.” Als je liever geen schoenen binnen wilt dragen, raadt de podotherapeut aan om een apart paar schoenen voor binnen te kopen. Ook slippers kunnen geschikt zijn om thuis te dragen, zolang je er maar niet in schuift en ze goed aansluiten aan je voeten.

Bestaan er goede pantoffels?

Of er een duidelijk verschil is tussen verschillende soorten pantoffels? Volgens de podotherapeut is dat niet zo. “Alle pantoffels zijn slap. Dus kies gewoon een paar dat lekker warm zit en trek dit aan tijdens het zitten. Zitten met sloffen is prima, dan maakt het niet uit.” Dus zit jij gewoon achter je bureau te werken? Dan is er geen probleem en kun jij je warme pantoffeltjes gewoon aanhouden.

Beeld | iStock

Marin NoomenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden