null Beeld

Ovulatiepijn: wat is het en is dit gevaarlijk?

Van het moment van de ovulatie, oftewel de eisprong, voelen de meeste vrouwen niks. Toch is er een kleine groep die dit wel ervaart en hier zelfs vervelende klachten van krijgt. Dit wordt mittelschmerz of ovulatiepijn genoemd. Aan onderstaande symptomen kun je herkennen of jij hier ook last van hebt. 

Gelukkig is er in de meeste gevallen niks ernstigs aan de hand.

Ovulatiepijn

Wanneer je ovuleert vindt de eisprong plaats: een eiblaasje in de eierstok is rijp en er komt een eicel vrij. Dit eiblaasje barst als het ware open. Hierbij komt vocht vrij uit het eiblaasje in je buik. Dat kan in je buikvlies zorgen voor een prikkelende pijn. Ook kan er sprake zijn van een kleine bloeding. Daarnaast moet het eiblaasje eerst groeien voordat ‘ie rijp is en open kan barsten. En dat groeien kan zorgen voor spanning op je eierstok die je als ovulatiepijn kunt ervaren. Deze pijn wordt ook wel mittelschmerz of middenpijn genoemd, omdat het midden tussen twee menstruaties plaatsvindt.

Gevaar van ovulatiepijn

Het is natuurlijk erg vervelend als je last hebt van dit soort ovulatiepijn. Toch is er in de meeste gevallen gelukkig niks ernstigs aan de hand. Maar mocht je meer dan drie dagen pijn hebben en daarnaast bijvoorbeeld ook misselijk zijn of koorts hebben, dan kan er toch iets anders aan de hand zijn. Ook als er naast de ovulatiepijn langere periodes tussen je menstruatie zitten dan gebruikelijk kun je het best contact opnemen met de huisarts.

Lees ook: Vijf menstruatieklachten om wél mee naar de huisarts te gaan

Andere oorzaken

Als je naast ovulatiepijn ook misselijkheid, kramp of een opgeblazen gevoel ervaart kan het mogelijk ook op een cyste wijzen, bijvoorbeeld een ovariumcyste. Of het kan wijzen op het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), waarbij je last hebt van veel kleine cysten op je eierstokken. In de meeste gevallen zul je vanzelf weer van de cysten afkomen, maar het is wel aan te raden om toch een afspraak te maken met je huisarts of gynaecoloog.

Daarnaast kan de pijn ook door endometriose komen, waarbij baarmoederweefsel buiten de baarmoederholte groeit. Zeker als je last hebt van hevige ovulatiepijn zou dit wel eens de achterliggende oorzaak kunnen zijn. Tot slot kan dit soort pijn ook op een infectie of SOA duiden. Bijvoorbeeld in combinatie met een branderig gevoel bij het plassen, afwijkende afscheiding of koorts. Ook in dit geval geldt: neem contact op met je huisarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health, Kleine Kwalen

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden