Overtraining: dit zijn signalen dat je té hard sport
Sporten is voor veel mensen een fijne uitlaatklep: je voelt je fit, kan je hoofd leegmaken en het is natuurlijk gezond. Toch kan lichaamsbeweging ook een keerzijde hebben en je gezondheid juist schaden door overtraining.
We leggen je uit hoe dat zit en hoe je overtraining kunt behandelen.
Eigen grenzen verleggen
Wanneer je aan het sporten bent, kun je soms de neiging hebben om een stapje verder te gaan dan je lichaam op dat moment aankan. Meestal stellen we onszelf een doel: een minimum aantal herhalingen in de sportschool, minuten aan krachttraining of een minimum aantal kilometers om te lopen. Maar soms laat je lichaam weten dat het genoeg is. Spierpijn blijft langer hangen dan normaal en je bent vermoeid. Het kunnen tekenen zijn dat je juist te veel sport en dat je overtraind bent; een vervelende vorm van overbelasting.
Vooral wanneer je tijdens het sporten continu je eigen grenzen verlegt, is het risico groter om overtraind te raken. Je loopt net nog even iets verder dan je eigenlijk kan of doet nog even een paar extra oefeningen terwijl je lichaam eigenlijk al op is. Maar ook wanneer je niet voldoende de tijd neemt om je lichaam te laten herstellen, kun je sneller overtraind raken.
Symptomen van overtraining
Klachten die wijzen op overtraining zijn:
- Erge vermoeidheid
- Verlies van energie
- Infecties
- Gewichtstoename
- Dalend uithoudingsvermogen
- Slapeloosheid
- Verlies van je menstruatie
Meer problemen
Volgens Dr. Lewis, een Amerikaanse arts in sportgeneeskunde, kunnen deze klachten uiteindelijk voor nog meer problemen zorgen. Sporters denken namelijk vaak dat ze juist harder moeten trainen als bijvoorbeeld hun hardlooptijden afnemen of als ze niet meer verder kunnen. “Dat kan het probleem uiteindelijk nog erger maken,” legt ze uit.
Belangrijk om te behandelen
Bij overtraining is het in ieder geval heel belangrijk om te behandelen. “Zonder behandeling kan het je immuunsysteem verzwakken en osteoporose en botverlies bij vrouwen veroorzaken. In extreme gevallen kunnen hartschade en ritmestoornissen optreden. Mensen met genetische risicofactoren zijn bijzonder kwetsbaar voor hartproblemen door overtraining,” vertelt Dr. Lewis.
Zes tot acht weken rust
Het genezen van je spieren is in principe heel eenvoudig. Door een paar dagen rust te nemen en vrij te zijn van het sporten, geef je je spieren de tijd om te herstellen. Maar herstellen van overtraining is moeilijker. Hiervoor moet je minstens zes tot acht weken rust nemen. Dr. Lewis raadt daarom aan om samen te werken met een arts, persoonlijke coach of trainer, wanneer je weer rustig begint met sporten als dat veilig kan.
Overtraining voorkomen
Om overtraining te voorkomen is het dus belangrijk om voldoende rust te pakken tussen het sporten door. Volgens Sportzorg.nl kan supercompensatie ervoor zorgen dat je minder snel overtraind raakt. Supercompensatie houdt in dat je lichaam na het sporten voldoende rust krijgt om te herstellen. Door precies op het goede moment weer te gaan sporten na de rust, wordt je sterker en fitter. Sporten is dus enorm gezond voor je, maar je rustmomenten zijn minstens net zo belangrijk.
Bron | Cleveland Clinic, Sportzorg.nl