Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom vooral ouderen vlak na het verlies van hun partner ook overlijden

overlijden-na-verlies-partner.jpg

Het is hartverscheurend en romantisch tegelijk: iemand die vlak na het verlies van zijn of haar geliefde ook overlijdt. Het zijn vooral ouderen die vlak na het overlijden van hun partner ook sterven. Hoe komt dat?

Daar is een wetenschappelijke verklaring voor. Niet zonder elkaar willen en kunnen leven is niet alleen een mentale, maar ook een fysieke kwestie.

Overlijden na het verlies van partner

Je hebt vast weleens gehoord dat je letterlijk kunt sterven aan een gebroken hart. Dit wordt ook wel het gebrokenhartsyndroom genoemd. Na het verliezen van je partner loop je tijdelijk een hoger risico om te sterven. Tenminste, dit blijkt uit een Deense studie van 1995 tot 2014 onder bijna een miljoen Denen. De dood van een partner kan, zeker in de eerste twee weken, boezemfibrilleren veroorzaken: een hartritmestoornis met mogelijk ernstige gevolgen, zoals een beroerte, hartaanval of herseninfarct.

Weduwes en weduwnaars lopen zeker een jaar lang een verhoogd risico op zo’n hartritmestoornis in vergelijking met mensen die niet zo’n trauma hebben meegemaakt, zo luidt de conclusie van de onderzoekers. Zeker als het ouderen betreft. “Hoe langer twee mensen een koppel zijn, hoe groter de kans dat de één het niet lang trekt zonder de ander”, voegt klinisch ouderenpsycholoog Luc Van de Ven hierover toe aan Het Laatste Nieuws

Verdriet en stress

Maar hoe kan het verliezen van je partner dan precies leiden tot een hartritmestoornis? “Verdriet kan dodelijk zijn”, vertelt hoogleraraar genetische cardiologie Paul Volders aan de Volkskrant. De expert legt uit hoe extreme emoties als angst, rouw of paniek “een tijdelijke verzwakking of zelfs verlamming van de hartspier” kunnen veroorzaken, en dat vooral vrouwen daar gevoelig voor zijn. Daarbij is het algemeen bekend dat stress de kans op boezemfibrilleren en een ritmestoornis kan uitlokken, zo meldt de Hartstichting.

Zorgen om Queen Elizabeth

Precies om het bovenstaande maken de Britten zich zorgen om Queen Elizabeth (94), die na een huwelijk van 73 jaar vorige week afscheid moest nemen van haar geliefde prins Philip. De Britse koningin ging dinsdag, vier dagen na het overlijden van haar man, alweer aan het werk. Prins Andrew, het derde kind van Elizabeth en Philip, vertelde aan de pers dat zijn moeder zoals altijd een “stoïcijnse, gelaten” indruk maakt, maar “een gigantische leegte” in haar leven ervaart en het verdiet “het meest van iedereen voelt”.

Lees ook:
Het échte verhaal achter deze aandoenlijke foto van prins Philip en koningin Elizabeth

Steun

Het moeilijke van rouwen is dat je er uiteindelijk toch echt zelf mee moet dealen. Niemand kan bij dat intense stukje verdriet in jou komen. Maar steun van de geliefden om je heen doet een mens goed. Zo is uit onderzoek ook gebleken dat knuffelen helpt tegen stress, al is dat natuurlijk maar een kleine troost voor je immense rouw. En weet dat er hulp is. Niet alleen van de mensen om je heen, maar ook van deskundigen, zoals psychologen en rouwexperts. Gun jezelf die hulp en tijd. Wie weet vind jij je gebroken geluk nog. Is dat ook niet wat je geliefde het liefst voor jou zou willen?

Bron | Het Laatste Nieuws, de Volkskrant, Forbes, Hartstichting
Beeld | Getty Images

Ook interessant