null Beeld

Overlevingskansen bij ernstige huidkanker aanzienlijk hoger

Mensen in Nederland met ernstige huidkanker hebben hun overlevingskansen de afgelopen jaren aanzienlijk zien verbeteren. Tien jaar geleden betekende de diagnose uitgezaaid melanoom eigenlijk altijd een doodvonnis. Nu liggen de overlevingskansen gelukkig veel hoger. Dit heeft alles te maken met de introductie van nieuwe medicijnen.

Goed nieuws dus. En dat goede nieuws blijkt uit cijfers die vandaag worden gepresenteerd op een congres in Amsterdam.

Ten dode opgeschreven

Mensen die vandaag de diagnose huidkanker krijgen, hebben meer dan veertig procent kans om te overleven. Dat is een aanzienlijk verschil met tien jaar geleden. Een uitgezaaid melanoom betekende toen eigenlijk altijd het ergste. Vrijwel alle patiënten overleden binnen twaalf maanden.

Kanker overwinnen

Met nieuwe middelen en behandelingen is de overlevingskans van patiënten aanzienlijk verbeterd. Hoogstwaarschijnlijk is die zelfs meer dan veertig procent. Dat is pas over drie jaar echt duidelijk. En dat komt weer door de hoopvolle ontwikkeling dat het grootste deel van de patiënten die de ziekte de eerste drie jaar overleeft, de kanker uiteindelijk helemaal overwint. De cijfers over melanoom worden bijgehouden door het Dutch Institute of Clinical Auditing (Dica).

Succesvolle medicijnen

Patiënten met huidkanker worden momenteel behandeld met de drie bekendste middelen: ipilimumab (Yervoy), nivolumab (Opdivo) en pembrolizumab (Keytruda). Zo'n therapie kost tussen de 60.000 en 80.000 euro per jaar.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden