Overlevingskans van kankerpatiënten is gestegen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Overlevingskans van kankerpatiënten is het afgelopen decennium gestegen

Kanker is in Nederland nog steeds één van de belangrijkste doodsoorzaken. En waar veel mensen in ons land jaarlijks een kankerdiagnose krijgen, is er nu wel een lichtpuntje. Uit een bericht van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) blijkt namelijk dat de overlevingskans van kankerpatiënten het afgelopen decennium flink gestegen is.

Waar tussen 2001 en 2011 nog 42 procent van de patiënten binnen vijf jaar overleed is dit aantal, onder andere door betere behandelingen en diagnoses gedaald tot 34 procent.

Overlevingskans verschilt per soort kanker

Het IKNL meldt dat de 5-jaarsoverleving ieder jaar met gemiddeld bijna één procent per jaar stijgt. Dit komt onder meer doordat diagnostiek en behandelingen verbeteren. Ook is het aantal diagnoses van kankersoorten met een relatief gunstige prognose sneller gestegen dan van kankersoorten die een slechtere prognose hebben. Maar dit betekent dus ook dat niet voor elke soort de overlevingskans stijgt. Bij een aantal kankersoorten, zoals mesothelioom en alvleesklierkanker, blijft de overlevingskans heel laag en ook bij blaas- en maagkanker is er nog weinig verbetering.

Overlevingskans verschilt per soort kanker

Het is dus duidelijk dat de overlevingskans sterk varieert per soort kanker. Het IKNL onderscheidt op basis van de 5-jaarsoverleving drie verschillende groepen kanker:

  • Hoge overleving: deze groep heeft een overlevingskans van 75 procent of meer. Dit gaat om vormen als borstkanker, prostaatkanker, huidkanker en sommige vormen van lymfeklierkanker.
  • Middengroep: deze groep heeft een 5-jaarsoverleving van 30 tot 75 procent. Dit gaat om darm-, blaas-, nier-, hoofd-hals-, en baarmoederhalskanker.
  • Lage overleving: deze groep heeft de laagste overlevingskans van minder dan 30 procent. Onder deze groep vallen onder andere longkanker, maagkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker en acute myeloïde leukemie.

De stijging van de 5-jaarsoverleving is het afgelopen decennium het grootst bij de hematologische maligniteiten (bloed- en lymfeklierkanker). Dit gaat bijvoorbeeld om leukemie en non-hodgekinlymfoom. Maar ook bij prostaat-, nier-, schildklier-, darm-, keelholte-, lever- en longkanker was er een stijging van ten minste tien procent. Des te groter is het verschil met vormen waarbij maar weinig vooruitgang geboekt werd. Zo is er bij een diagnose blaaskanker, net als de afgelopen dertig jaar, nog steeds een 5-jaarsoverleving van 54 procent. En ook voor maagkanker is er nog steeds een 5-jaarsoverleving van 22 procent.

Al deze cijfers zijn afkomstig van de Nederlandse Kankerregistratie. Deze landelijke databank wordt beheerd door het IKNL. In de cijfers is ook rekening gehouden met overlijden door andere oorzaken.

Bron | ANP, IKNL

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden