null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

‘Overgewicht zorgt niet voor groter overlijdensrisico bij coronabesmetting’

Hoewel mensen met overgewicht een aanzienlijk grotere kans hebben om ernstig ziek te worden door een coronabesmetting, neemt het overlijdensrisico niet toe. Op de intensive care lijken de extra kilo’s geen slechtere prognose op te leveren.

Dat blijkt uit nog ongepubliceerd onderzoek onder patiënten op 82 Nederlandse intensive care-afdelingen, in handen van de Volkskrant.

Geen hoger overlijdensrisico door overgewicht

Artsen en wetenschappers onderzochten de gegevens van ruim 2600 coronapatiënten die in de eerste helft van 2020 op de 82 ic’s in Nederland opgenomen werden. Daaruit bleek dat mensen met overgewicht geen hoger overlijdensrisico hadden na een coronabesmetting dan mensen met een gezond gewicht volgens de BMI-schaal.

Schaarste aan bedden

Deze uitkomst is volgens de experts van belang, in het geval dat er vanwege schaarste aan bedden ooit keuzes gemaakt moeten worden. Of iemand overgewicht heeft of niet, zou dan volgens deze studie geen criterium moeten zijn. “Eenmaal op de ic zijn de kansen van alle groepen vergelijkbaar”, zegt onderzoeksleider Peter Pickkers tegen de Volkskrant. Hij werkt als intensivist en hoogleraar intensive care geneeskunde in het Radboudumc.

Lees ook:

Kleinschalige studie: ‘Plek van lichaamsvet bepaalt risico van overgewicht bij coronavirus’

Obesitas en het coronavirus

Wel is het zo dat er meer mensen met (ernstig) overgewicht of obesitas op de intensive care terechtkomen na een coronabesmetting. Zo’n 80 procent van alle coronapatiënten op die afdeling kampt met extra kilo’s. Al sinds het begin van de uitbraak van het virus wordt veel onderzoek gedaan naar de redenen hiervoor. Eerder werd gesuggereerd dat overgewicht wordt veroorzaakt door een verstoord immuunsysteem, maar dezelfde groep onderzoekers toonde in een eerdere studie aan dat dit niet het geval is.

Wel gevaarlijk

De nieuwe onderzoeksresultaten betekenen niet dat mensen met overgewicht tijdens deze pandemie net zo goed af zijn als mensen met een gezond gewicht. Dat benadrukt hoogleraar Pickkers in de krant. Hoewel er geen hoger overlijdensrisico is voor mensen op de intensive care, is de kans op een opname op die afdeling wel aanzienlijk hoger. En omdat verreweg de meeste coronapatiënten op de ic overgewicht hebben, is het aantal sterfgevallen in die groep dus wel hoger.

Bron | De Volkskrant

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden