null Beeld

Overgangsklachten? ‘Stoppen met alcohol werkte het beste’

Sinds de overgang voelt schrijfster Lisette Thooft (62) zich vitaler en gelukkiger. In haar boek De beste tijd van je leven vertelt ze waarom. "Na je vijftigste ga je loslaten."

Dit boek is een nieuwe uitgave van je eerdere boek 'Spiritueel door de overgang'. Wat heb je veranderd?

"Er zitten nu dertig interviews in met vrouwen die vertellen hoe ze de overgang en de periode daarna ervaren. En ik heb wat dingen eruitgehaald waar ik het niet meer zo mee eens was. De laatste jaren ben ik wat milder en wijzer geworden."

Waar was je het niet meer mee eens?

"Ik vond mezelf soms wat streng. Subtiel hoor, maar er móést van alles. Dit moet zus, dat moet zo. Met seks bijvoorbeeld. Vroeger dacht ik dat als je man maar goed genoeg vrijt, dat je geen glijmiddel nodig hebt. Dat ís ook zo, maar sinds ik met mijn man een seksuoloog bezocht die een vurig pleidooi hield over hulpmiddelen, vind ik het geen probleem meer om een beetje olie te gebruiken. Ik was een beetje een purist. Dat ben ik nog steeds wel; ik slik bijvoorbeeld geen oestrogeentabletten. Als je die slikt, mis je juist alle voordelen van het feit dat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt."

Wat zijn daar de voordelen van?

"Oestrogeen zorgt ervoor dat je als vrouw op de ander gericht bent: op je partner, je gezin. Hoe minder oestrogenen in je lichaam, hoe dichter je bij jezelf komt. Dat hoorde ik ook bijna alle vrouwen in die interviews zeggen: ik heb mezelf gevonden, ik ben minder onzeker. Maar ook: ik doe niks meer tegen mijn zin, en ik ben vriendelijker geworden voor mezelf. Dát is wat er gebeurt in de overgang. Alle opvliegers en andere ongemakken vallen daarbij in het niet. Het is bewezen dat mensen na hun vijftigste gelukkiger worden."

'Ik doe niks meer tegen mijn zin'

Heb je zelf ongemakken gehad?

"Ik sliep slecht, werd vaak wakker met een bonzend hart. Mijn huisarts heeft me iets antroposofisch tegen de hartkloppingen gegeven, dat hielp wel een beetje, maar ik denk dat stoppen met alcohol nog het beste gewerkt heeft. Daarvoor dronk ik elke dag drie tot vier glazen wijn. In het begin was het lastig, maar 's ochtends werd ik veel frisser wakker. En de hartkloppingen waren weg."

Geen alcohol meer? Wat ongezellig!

"Ik realiseerde me dat ik eigenlijk verslaafd was. Het schijnt dat er zeven stadia van verslaving bestaan en dat het al foute boel is als je boos wordt bij de gedachte dat je iets niet meer kunt of mag nemen. Toen ik dat hoorde, had ik meteen geen zin meer in wijn. Het was best een stap, je laat iets los waar een wereld van gezelligheid aan vastzit. Maar dat is precies wat je moet doen in de overgang: dingen loslaten. Het bleek niet eens zo veel uit te maken; ik heb het totaal niet gemist. Met koffie en chocola heb ik ook geminderd, daar kreeg ik alleen maar opvliegers van."

'Stoppen met alcohol heeft nog het beste gewerkt'

Wat heb je nog meer losgelaten?

"Oude emoties. Je lijf is een reservoir van opgekropte angsten en onzekerheden. Voor je vijftigste kun je die nog wel wegdrukken: geslachtshormonen maken je onkwetsbaar. Maar in de overgang begeeft dat pantser het en word je gedwongen om bij jezelf stil te staan. Veel vrouwen rond de vijftig gaan allerlei therapieën doen en met zichzelf aan de slag. Misschien omdat ze meer tijd hebben, maar het is méér dan dat. Je hebt niet meer zo veel te verliezen, alleen je angst."

Hoe heb je die angst losgelaten?

"Ik ben op m'n tweeënzestigste begonnen met rebalancing. Ik rilde en klappertandde van de angst, maar ik voel me nu een vrijer mens. Het doet mij ook heel goed om elke dag te beginnen met meditatie en yogaoefeningen. Mindfulness helpt ook onwijs, ook tegen de opvliegers, want die hebben grotendeels met je psyche te maken. Ik merkte het laatst nog, toen mijn zoon werd opgenomen met een blindedarmontsteking. Ik kreeg meteen een opvlieger."

'Mindfulness helpt onwijs'

Veel vrouwen hebben toch helemaal geen tijd om te mediteren?

"Je néémt er geen tijd voor! Maar tijd is zo rekbaar. Toen ik nog een hond had, was ik elke dag twee uur kwijt aan wandelen. Daar maak je dan ook gewoon tijd voor. In de overgang word je gevoeliger voor alles wat er in jezelf gebeurt. Maar als je bereid bent jezelf aan te passen en te veranderen, dan ga je een fantastische tijd tegemoet. Ik denk dat ik nu gezonder ben dan twintig jaar geleden."

Meer lezen?

Lisette Thooft is coach, spreekster en schrijfster voor onder andere Happinez. Haar nieuwe boek De beste tijd van je leven (€ 16,99) is een compleet herziene uitgave van de in 2007 verschenen titel Spiritueel door de overgang. Met interviews, filosofische inzichten en praktische tips is het een fijne gids over het leven in de overgang.

Meer over je lijf in de overgang

Wat je moeder je nooit vertelde over de overgang

'Elke vrouw van rond de vijftig zou zich moeten laten screenen'

Hoe weet je of je botten aan het ontkalken zijn?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden