Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom een overgangsconsulent je leven een stuk makkelijker kan maken

overgangsconsulent-de-overgang-margriet.jpg

Vroeg of laat komt iedere vrouw in de overgang. Het is onontkoombaar en de klachten kunnen je in het slechtste geval behoorlijk belemmeren in je dagelijks leven. Zo erg, dat je misschien baat hebt bij een overgangsconsulent.

Wat doet een overgangsconsulent precies? En wordt die wel vergoed?

Zit ik in de overgang?

Om naar een overgangsconsulent te kunnen, moet je vanzelfsprekend wel in de overgang zitten. Hoe weet je of dit zo is? Meestal komen vrouwen tussen hun 45e en 55e in de overgang. Maar je kunt ook vroeg in de overgang komen, nog voor je veertigste. Als je een jaar lang niet meer ongesteld bent geweest en je die leeftijd hebt bereikt, kun je er vanuit gaan dat je eisprong en menstruatie blijvend gestopt zijn. Maar je kunt het ook daarvoor al aan deze symptomen merken:

  • Onregelmatige menstruaties (lang of kort ongesteld zijn, lange tussenpozen, hevig of weinig bloedverlies)
  • Opvliegers en nachtelijk zweten
  • Pijn tijdens seks door het dunner wordende slijmvlies in je vagina
  • Gewrichtspijn
  • Slaapproblemen
  • Hoofdpijn

Fysieke en mentale gevolgen van de overgang

De bovengenoemde symptomen kunnen je behoorlijk opbreken, zowel fysiek als mentaal. Want de gevolgen van de overgang hebben óók weer gevolgen. Zo kun je behoorlijke stemmingswisselingen krijgen van slaaptekort, moedeloos worden als vrijen telkens zeer doet en depressief worden van de (gewrichts)pijn die je hebt. Kortom: de gevolgen van de overgang kunnen groot voor je zijn. Maar dat lijkt je omgeving niet altijd te snappen of serieus te nemen.

Overgangsconsulent to the rescue

Als de overgang je leven in bepaalde opzichten belemmert, kun je een overgangsconsulent inschakelen. Die kan je helpen bij fysieke en mentale overgangsklachten en heeft daar meer tijd voor dan een huisarts. Denk bijvoorbeeld aan voedings- en bewegingstips, maar misschien ook praktisch advies over je kleding (met betrekking tot die zweetaanvallen) en je overgangsklachten uitleggen aan anderen. Ook kan een overgangsconsulent je uitleg geven over verschillende (natuurlijke) behandelmethoden zoals hormoontherapie.

Lees ook
De overgang uitstellen? Dat kan door vaker seks te hebben, blijkt uit onderzoek

Vergoeding overgangsconsulent

Helaas wordt een overgangsconsulent niet vanuit je basispakket verzekerd. Je zult hiervoor een aanvullende module moeten inschakelen. Welke dit precies is, verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt je daar het best dus even goed over inlezen of even bellen naar je zorgverzekeraar.

Een belangrijke eis om je overgangsconsulent met zo’n aanvullende module verzekerd te krijgen, is dat diegene is aangesloten bij een vereniging of beroepsorganisatie, zoals Care for women, Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten (VVOC) of een alternatieve beroepsvereniging zoals de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG).

Vergoeding van overgangsbehandelingen en -medicijnen

Ook goed om te weten is dat er twee typen vergoedingen zijn voor een overgangsconsulent: eentje voor het consult zelf, en eentje voor eventuele alternatieve geneeswijzen of medicijnen die de overgangsconsulent aanraadt. Het is maar net wat jij ook wilt.

Onthoud in elke geval dat je geen aansteller bent. Schaam je niet als je een overgangsconsulent ‘nodig’ hebt. Ze zijn er niet voor niets. En een vrijblijvend gesprek kan natuurlijk nooit kwaad.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Zorgwijzer, IZZ, Thuisarts
Beeld | iStock

Ook interessant