Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Op déze leeftijd kun je (al of pas) in de overgang komen

op-deze-leeftijd-kun-je-al-of-pas-in-de-overgang-komen.jpg

Elke vrouw komt op een gegeven moment in de overgang, maar op welke leeftijd verschilt nogal. De een komt er vroeg in, de ander juist laat.

Wat is de gemiddelde leeftijd voor het begin van de overgang? En hoe vroeg of laat kun je in de overgang komen?

Overgang en menopauze

Eerst is het goed om te weten dat de overgang en de menopauze twee verschillende dingen zijn. Als meisje word je geboren met miljoenen eicellen. Als je in de puberteit komt, komen die eicellen tot rijping en ben je vruchtbaar. Dan menstrueer je ook voor het eerst. Als je eicellen op een gegeven moment op zijn, stopt je menstruatie. Die laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd.

Voor en na de menopauze is er een periode waarin je hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Dit duurt een paar jaar en wordt de overgang genoemd. Wanneer je in die overgang komt, is per vrouw verschillend.

Lees ook:
Ken jij de perimenopauze? Het verklaart mogelijk waarom je libido zo laag is

Gemiddelde leeftijd overgang

Die laatste menstruatie krijgen westerse vrouwen gemiddeld als ze 51 jaar zijn. Een paar jaar daarvoor en een paar jaar daarna kan de overgang dus plaatsvinden. Ietsje breder genomen: het proces vindt bij vrouwen meestal plaats als ze tussen de 45 en 55 jaar zijn.

Vroeg in de overgang

Volgens gezondheidsorganisatie Care for women spreek je van een vervroegde overgang als je er vóór je veertigste in komt. Jij bent misschien vroeger dan anderen door je voorraad eicellen heen en/of je eierstokken functioneren misschien niet meer goed. Dit kan bijvoorbeeld al op je 36e, 34e, 29e of zelfs 21e zo zijn. Je wordt dan niet meer of heel onregelmatig ongesteld. Een bezoekje aan de huisarts of gynaecoloog kan dan zeker geen kwaad.

Maar er kunnen ook andere redenen voor je vervroegde overgang zijn. Bijvoorbeeld door een operatie waarbij je eierstokken zijn verwijderd, chemotherapie of een erfelijke aandoening.

Lees ook:
6 tips van gynaecologen om je voor te bereiden op de overgang

Laat in de overgang

Als je na je 55e in de overgang komt, ben je gemiddeld gezien laat. En een geluksvogel, in zekere zin. De overgang is niet per se een pretje, dus sommigen denken: hoe later, hoe beter. Helaas heb je hier zelf niet echt invloed op.

Zoals eerder gezegd kan de overgang een aantal jaar duren. Om precies te zijn: gemiddeld zeven tot tien jaar. Als jij ‘pas’ op je 56e in de overgang komt, kun je op je 66e dus nog ongesteld worden en kampen met overgangsklachten. Je kunt als je daar veel last van hebt eens langsgaan bij een overgangsconsulent. Maar je kunt zelfs tot ver in de zeventig of zelfs langer nog last houden van dat soort klachten, zoals opvliegers.

Iedere overgang is anders

Kortom: onthoud dat ieder lichaam anders is. Maak je je zorgen over jouw (vroege of late) overgangsklachten, dan kun je altijd langsgaan bij de huisarts of gynaecoloog – al is het maar voor jouw gemoedsrust.

Wist je dat Care for women ook een app heeft waarmee je al een beetje kunt testen of je mogelijk in de overgang zit? Je kunt de app downloaden voor iPhone en voor Android.

Isa Hoes en Medina Schuurman praten over seks tijdens de overgang:

Bekijk hier meer video’s van Opvliegers Enzo.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Care for women, Radboud umc,
Beeld | iStock

Ook interessant