Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: vrouwen die op het platteland wonen komen later in overgang

onderzoek-vrouwen-die-op-het-platteland-wonen-komen-later-in-overgang.jpg

Dat het plattelandsleven goed is voor je gezondheid, valt te verwachten. Wie in een landelijke omgeving woont, heeft minder te maken met vervuilende uitlaatgassen. Bovendien is een groene omgeving goed voor je mentale gesteldheid.

Maar wist je ook dat je woonomgeving invloed heeft op het moment waarop je in de overgang komt?

Onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit van Bergen hebben deze week een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat plattelandsvrouwen gemiddeld zestien maanden later in de overgang komen dan vrouwen die in de stad wonen.

Anderhalf jaar verschil

De Noorse wetenschappers baseren hun conclusie op een analyse van de gezondheidsdossiers van 1955 Europese vrouwen. Vrouwen die in een groene omgeving woonden, kwamen gemiddeld op de leeftijd van 51 jaar en 7 maanden in de overgang terecht. Bij stadsvrouwen begint de menopauze een stuk eerder. Zij zijn gemiddeld 50 jaar en 3 maanden wanneer de eerste tekenen zich aandienen.

Minder stress

Volgens hoofdonderzoeker dokter Kai Triebner kan het verschil mogelijk worden veroorzaakt door het feit dat stadsvrouwen vaker gestrest zijn dan plattelandsvrouwen. “Stress kan opgemeten worden via het hormoon cortisol en uit onderzoeken blijkt dat de niveaus van dit hormoon lager zijn bij mensen in een groene omgeving.” Andere studies toonden bovendien aan dat een hoog cortisolniveau vaak gepaard gaat met een verminderd estadiolniveau. Dit geslachtshormoon valt in de groep van oestrogenen en speelt een belangrijke rol bij de overgang.

Andere oorzaken

De onderzoekers stellen dat de luchtvervuiling in grote steden minder effect heeft op de leeftijd waarin vrouwen in de overgang komen. Ze denken wel dat vrouwen in de stad vaker leiden aan depressies, wat gelinkt wordt aan een vroege inzet van de overgang. Daarnaast is de oorzaak mogelijk te wijten aan financiële verschillen. Plattelandsvrouwen zijn rijker en hebben daardoor vaak een betere gezondheid. Ook dat zou eraan kunnen bijdragen dat ze later in de overgang terecht komen.

Lees ook
Zes tips van gynaecologen om je voor te bereiden op de overgang

Bron | Science Direct
Beeld | iStock

Ook interessant