Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Helft van de vrouwen komt meer dan 5 kilo aan tijdens de overgang

aankomen-tijdens-de-overgang-helft-komt-meer-dan-5-kilo-aan.jpg

Opvliegers, stemmingswisselingen, maar ook vergeetachtigheid en vermoeidheid; het zijn van die overgangsklachten waar je niet altijd invloed op hebt. Naast de bekendere overgangsverschijnselen steekt er bij veel vrouwen in de overgang nog eentje de kop op: gewichtstoename.

Maar liefst de helft van de vrouwen geeft aan te merken dat er kilo’s bijkomen tijdens deze periode in hun leven.

Aankomen tijdens de overgang

In Nederland zitten maar liefst 1,6 miljoen vrouwen in de overgang. Sommigen glijden er redelijk geruisloos doorheen, maar het gros – maar liefst 80 procent – geeft aan wel degelijk overgangsverschijnselen te ervaren. Een veel voorkomende klacht is de zogenoemde opvlieger. Een minder gehoorde variant is gewichtstoename. Toch zegt 52 procent van de vrouwen dat ze is aangekomen tijdens de overgang, waarbij de helft zegt dat dit meer dan 5 kilo is. Dat blijkt uit Het Overgangsonderzoek van A. Vogel, waar bijna 800 vrouwen aan mee hebben gedaan.

Verandering in voedingspatroon

De meeste vrouwen komen gemiddeld zo’n 4 kilo aan tijdens de menopauze. Dit heeft te maken met hormonale schommelingen die plaatsvinden in het lichaam, waardoor onder andere de stofwisseling kan veranderen. Ook de verdeling van vet over het lichaam kan anders zijn, waardoor vrouwen gewichtstoename ervaren. In de overgang maakt het lichaam minder spiermassa aan, waardoor er minder energie wordt verbruikt. In dat geval kan het dus gebeuren dat je meer aankomt wanneer je je voedingspatroon hier niet op aanpast. (In dit artikel geven we je een aantal tips om zo ‘smooth’ mogelijk door de overgang heen te komen)

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief.

Meer bewegen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt verder dat 74 procent van de vrouwen het desalniettemin belangrijk vindt om op gewicht te blijven. Naast het aanpassen van de eetgewoontes staat meer bewegen hoog op het lijstje. Sporten als wandelen, fietsen en fitness zijn veruit het populairst.

Bron | A. Vogel
Beeld | iStock

Ook interessant