Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Overdag een dutje doen: is dat wel zo’n goed idee?

Met de winterse temperaturen van nu is er niets fijner dan wegkruipen op de bank met een dekentje, een kop warme chocolademelk en een gezellige film. Wat dan nog weleens wil gebeuren, is dat je ogen langzaam dichtvallen. Voor je het weet, ben je een dutje aan het doen. Heerlijk, maar is het wel zo gezond?

Of je nu wegdommelt omdat je de nacht ervoor niet goed hebt geslapen of een dutje bij je dagelijkse routine hoort: als je eraan toe bent, kan het heel fijn zijn om even je ogen te sluiten. Of je er ook altijd van opknapt, is een tweede. Daarnaast valt erover te twisten of het goed is voor je gezondheid. In zijn boek Waarom je niet slaapt en hoe het op te lossen legt neuroloog en slaapdeskundige W. Chris Winter uit hoe het zit.

Mag het?

Volgens Winter is een dutje overdag – ook wel een powernap genoemd – toegestaan zolang je ’s nachts efficiënt en lang genoeg slaapt. “Het is niet de bedoeling dat je overdag korte slaapjes inlast om uren in te halen die op een ander moment verloren zijn gegaan.” Daarnaast is het van belang dat je er rekening mee houdt dat zo’n middagslaapje geen negatieve invloed heeft op je komende nachtrust. Als je overdag slaapt, moet je dat dus niet te lang doen.

Hoe laat en hoelang?

Hoe eerder je een dutje doet op een dag, hoe beter dat is voor de kwaliteit van je nachtrust. “Een gevleugelde uitspraak onder slaapartsen is: een vroeg dutje voegt iets toe aan de slaap van de nacht ervoor, een late haalt iets af van de slaap van de nacht die gaat komen,” aldus de neuroloog. Bovendien moet je ervoor waken dat je niet te lang slaapt, maar hoelang ‘mag’ het? “Twintig tot dertig minuten is ideaal. Dan ben je weer helemaal bij de les en krijg je ook geen last van die vervelende dufheid in combinatie met een lichte hoofdpijn die je na een uit de hand gelopen dutje kunt voelen. Als je overdag te lang rust, komen de hersenen soms in de fase van diepe slaap waardoor wakker worden lastiger wordt.” Kort en vroeg is volgens deze slaapdeskundige dus beter dan laat en lang.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Ook leuk en handig om te weten

Bekijk ook

Dokter Rutger over vitamine D.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden