null Beeld

Over dit kenmerk van depressie wordt nooit gepraat

Neerslachtigheid, slecht slapen, een negatief zelfbeeld… Het zijn allemaal kenmerken van een depressie die we steeds beter weten te herkennen. Maar wist je dat ook boosheid een symptoom van depressie kan zijn?

Iedereen heeft het weleens: dat een kleine gebeurtenis ineens leidt tot een flinke woede-uitbarsting. Als dat een keer gebeurt, is het iets wat er gewoon bij hoort. Maar herhaaldelijke uitbarstingen kunnen dus wijzen op een depressie.

Op jezelf gerichte woede

Onderzoek van the India Institute of Medical Sciences wijst uit dat (onderdrukte) boosheid en woede duidelijke symptomen van een depressie kunnen zijn. Dit heeft er volgens experts mee te maken dat een depressie vaak voortkomt uit op jezelf gerichte woede of naar binnen gerichte woede.

Mensen die geregeld een woedeaanval hebben, zouden ook sneller een depressie kunnen krijgen. “Het lijkt niet altijd op een depressie, maar dat is het wel,” vertelt de Amerikaanse klinisch psychologe Marianna Strongin aan The Huffington Post. Ze adviseert mensen die vaker dan normaal boosheid voelen, hier alert op te zijn. Blijft de boosheid om kleine dingen terugkomen, dan raadt ze hen aan hulp te zoeken in plaats van het gewoon te negeren.

Woede makkelijker dan verdriet

Strongin legt ook uit dat mensen met een depressie zich vaak aan die woede vastklampen. “Boosheid lijkt vaak makkelijker om mee om te gaan. Het is minder eng dan andere emoties, zoals verdriet.” Maar de psychologe vertelt er ook bij dat die woede nooit alleen maar boosheid is. “Het staat altijd symbool voor iets wat niet werkt zoals het hoort. Voor iets wat je ongelukkig of onzeker maakt.”

Dingen die kunnen helpen om de woede onder controle te krijgen, zijn meditatie, ademhalingsoefeningen en het opschrijven of van je af schrijven van negatieve gedachten. Strongin adviseert om altijd professionele hulp te zoeken wanneer je denkt dat je boosheid erger of langduriger is dan normaal.

Bron | The Huffington Post

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden