MT18 M18 Gezond leven Beeld Getty Images (fotografie), Shutterstock ( illustratie).
Beeld Getty Images (fotografie), Shutterstock ( illustratie).

PREMIUM

Over blessurevrij lopen, squatten én het belang van lezen voor de hersenen

Elke week tips en informatie voor een lekker gezond leven.

MT18 M18 Gezond leven Beeld

1. Gezonde asperges

Het witte goud bevat de vitamines K, C, B1, B2 en E én foliumzuur (vitamine B11). Volgens vitamine-info.nl zijn asperges daarmee gezond voor het hele lichaam: van celdeling tot het immuunsysteem, maar ook voor je haar, huid en botten.

2. Blessurevrij lopen

Hardlopen kan belastend zijn voor je gewrichten. Daarom komt Brooks Running Company met een schoen die je unieke bewegingspatroon niet tegenwerkt, maar de natuurlijke beweging van je lichaam volgt terwijl overmatige beweging in toom wordt gehouden. Zo loop je van landing tot afzet soepel en stabiel.
Verkrijgbaar in acht verschillende kleurencombinaties € 140 (brooksrunning.nl).

MT18 Horizontale lijn Beeld

Lees je begripvol en vrolijk

Op 23 april is het Wereldboekendag. Neuropsycholoog Erik Scherder vertelde in het AD dat lezen de hersenen actief houdt en hersengebieden stimuleert, die een rol spelen bij het ontwikkelen van invoelend vermogen. Door het lezen van boeken activeer je bovendien breinnetwerken die emoties reguleren en negatieve gevoelens onder controle houden. Je wordt er dus vrolijker van. Ter vergelijking: dat effect hebben beeldschermen niet.

Rennen en rollen

Op 8 mei vindt de Wings for life world run plaats. Wereldwijd doen hardlopers en rolstol-gebruikers samen mee via de app. Je rent of rolt zo ver je kunt: er is geen vaste finishlijn. Het inschrijfgeld gaat naar onderzoek om ruggenmergletsel uiteindelijk te genezen. Meer dan 180.000 hardlopers en rolstoelgebruikers uit 195 landen namen deel aan de Wings for life world run 2021.
wingsforlifeworldrun.com

MT18 Horizontale lijn Beeld
MT18 M18 Gezond leven Beeld

Even squatten

Zet je voeten op heupbreedte en doe alsof je op een stoel gaat zitten. Ga zo diep mogelijk zonder voorover te buigen en houd je hielen op de grond. Om te hurken gebruik je een hoop spieren die je op deze manier soepel houdt.

MT18 Horizontale lijn Beeld
MT18 M18 Gezond leven Beeld

Zweepslag ligt op de loer bij sporten waarbij je veel op je tenen loopt. Bij sporten als tennis en hardlopen is goed opwarmen daarom extra belangrijk.
Fysiotherapeut Susanne van der Hoeven op Nu.nl

Nicole Gommers.Getty Images (fotografie), Shutterstock ( illustratie).

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden