Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ouders krijgen minste slaap als hun kinderen déze leeftijd zijn

ouders-krijgen-minste-slaap-leeftijd-kinderen-margriet.jpg

Dat slaaptekort slecht voor je gezondheid is, zullen (voornamelijk kersverse) ouders beamen. Maar nu blijkt uit onderzoek dat te weinig slaap voornamelijk voorkomt wanneer je kinderen een bepaalde leeftijd hebben bereikt. 

Slaaptekort

Slaaptekort maakt, vooral bij ouders met jonge kinderen, onderdeel uit van het dagelijkse opvoedingsritueel. Iedere vader en moeder kent het of zal er zeker één of meerdere keren in z’n leven mee te maken krijgen. Het lijkt, als ouder zijnde, soms nou eenmaal onmogelijk om de – voorgeschreven – acht uur rust per nacht te halen. Uit onderzoek (gedaan door babymerk Hatch Baby) blijkt zelfs dat 25% van de ouders aangeeft maar drie tot vijf uur (!) per nacht te slapen. Matrassen fabrikant Amerisleep bleek zo geïntrigeerd te zijn door dit fenomeen, dat ze een tweejarig onderzoek loslieten op het slaapgedrag van ouders en de leeftijd van hun kinderen.

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen?
Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief

Slechte slapers

Wat bleek? De deelnemende vaders van dochters jonger dan één jaar of tussen de drie en vijf jaar en zoons tussen de dertien en zeventien jaar oud, sliepen het slechts. Moeders daarentegen kregen het minste slaap met een dochter van jonger dan twee jaar en een zoon van jonger dan één jaar. Logischerwijs zijn alle ouders, met kinderen jonger dan een jaar, dus de pineut als het op een nacht doorslapen aankomt. Het is zeker opvallend te noemen dat vaders, waarvan de zoon in de puberteit zit, ’s nachts minder slaap krijgen. Waarom de vader ’s nachts dan wakker ligt, is helaas niet duidelijk.

Heb jij juist moeite om ’s ochtends wakker te worden? Wordt makkelijker, frisser en energieker wakker met natuurlijk licht van deze Wake Up Light. Nu met 45% korting in de Margriet Shop.

Bron | Real Simple
Beeld | iStock

Ook interessant