Ouderen met dementie krijgen risicovolle antipsychotica: ‘Duivels dilemma’ Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ouderen met dementie krijgen risicovolle antipsychotica: ‘Duivels dilemma’

Personeelstekort in verpleeghuizen leidt tot verdrietige, maar ook gevaarlijke situaties. Zo wordt er volgens experts (te) snel naar een pil gegrepen. Zelfs bepaalde antipsychotica die juist voor ouderen met dementie levensgevaarlijk kunnen zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer van KRO-NCRV.

Gezondheidsrisico’s van seroquel

Het gaat om het antipsychoticum seroquel (quetiapine), een middel om mensen met schizofrenie en psychoses te kalmeren. In de bijsluiter staat dat seroquel wordt afgeraden voor oudere patiënten die lijden aan dementie. Het middel kan bij hen het risico op een beroerte of in sommige gevallen het risico op overlijden namelijk verhogen. Daarbij maakt het de patiënt suf, waardoor de kans op vallen groter wordt. Zorgelijke red flags dus, maar experts spreken van een ‘duivels dilemma’.

Wanhoop

Onrust, angst, agressie: dementie kan flinke gedragsproblemen veroorzaken. “Je kunt dat deels ondervangen door veel persoonlijke aandacht te geven, maar dat lukt niet 24 uur per dag”, legt hoogleraar farmacotherapie Rob van Marum uit. “Uit wanhoop wordt in verpleeghuizen dan medicatie voorgeschreven, die voor gevaarlijke bijwerkingen kunnen zorgen. En over die middelen weten we uit allerlei onderzoeken: meestal werkt het niet, maar soms wel.”

Lees ook:
Déze kruiden kunnen gevaarlijk zijn als je medicijnen gebruikt

Voor- en nadelen afwegen

Verpleegkundig specialist Inge Rinzema schrijft seroquel alleen voor als echt niets anders werkt, vertelt ze. “Als er al veel is geprobeerd, maar iemand toch onrustig blijft. Je weegt dan de nadelen tegen de voordelen af; om te zorgen dat iemand en zijn omgeving niet lijdt onder die onrust.” Als dat middel wordt voorgeschreven, moet dit eigenlijk in nauw overleg met een psychiater en de familie. “Het is heel belangrijk dat die op de hoogte zijn van alle voor- en nadelen. De familie moet er uiteindelijk mee akkoord gaan.”

Betere communicatie

Met alleen maar meer ouderen met dementie in de nabije toekomst, neemt het geven van zulke antipsychotica in verpleeghuizen naar verwachting niet af. Daarom blijft een goede communicatie erover heel belangrijk, zegt hoogleraar van Marum. “Je moet de betrokkenen eerlijk voorlichten over de voor- en nadelen van psychofarmaca. Dat gebeurt niet altijd. Na een aantal weken moet je met de familie evalueren over wat het effect is van de medicatie. Dan kan het zijn dat je het moet afbouwen, omdat het toch niet het resultaat geeft dat je voor ogen had.”

Een goede communicatie en openheid naar jou toe over de zorg die jouw partner, vader, moeder of andere geliefde krijgt, is dus erg belangrijk. Zeker als het het voorschrijven van seroquel betreft.

Bron | Pointer (KRO-NCRV)
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden