Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ouderdomsvlekken: zó kun je ze herkennen en dit kun je eraan doen

ouderdomsvlekken-zo-kun-je-ze-herkennen-en-dit-kun-je-eraan-doen.jpg

Naarmate de jaren vorderen, verandert er flink wat aan je huid. Fijne lijntjes, rimpels en ook ouderdomsvlekken, vroeg of laat krijgen we ze (bijna) allemaal. Hoe kun je ouderdomsvlekken herkennen? We zochten het voor je uit.

En misschien nog wel belangrijker: zijn ze schadelijk en moet je ze behandelen?

Ouderdomsvlekken

Laten we beginnen met het goede nieuws: ouderdomsvlekken zijn goedaardig. Gelukkig hoef je je dus niet meteen zorgen te maken als die bruine vlekjes ontstaan op je handen of gezicht. Ouderdomsvlekken zijn eigenlijk pigmentvlekken, vandaar dat ze een bruine kleur hebben. Ze ontstaan doordat de huid regelmatig blootgesteld is aan de zon, waardoor de pigmentopbouw beschadigd en in de war geraakt is. Vooral ouderen met een licht huidtype hebben vaak last van ouderdomsvlekken: bij negentig procent van de zestigplussers met een lichte huidskleur komen ze voor. Mensen die regelmatig blootgesteld zijn aan de zon zonder zich in te smeren met zonnebrandcrème lopen meer kans op de vlekjes, net als fanatieke zonnebankgebruikers.

Lees ook
Déze 4 ingrediënten in huidverzorgingsproducten zijn essentieel voor de 50+-vrouw

Ouderdomsvlekken herkennen

Onverwachte vlekjes of bultjes op je huid moet je altijd goed in de gaten houden: huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in ons land, dus het is verstandig om je regelmatig goed te controleren. Maar hoe kun je ouderdomsvlekken herkennen? Ten eerste zitten ouderdomsvlekken meestal op je gezicht, handen, onderarmen of onderbenen; plekken die regelmatig blootgesteld zijn aan de zon. De meeste zijn maar een paar millimeter tot twee centimeter groot en ontstaan meestal langzaam. Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd bruin, maar de kleur varieert van lichtbruin tot bijna zwart. Ze verdwijnen niet meer zonder behandeling, maar kunnen wel lichter worden door de jaren heen.

In de gaten houden

Als je ouder bent dan zestig jaar en bruine plekjes op je huid ziet, is de kans groot dat het dus ouderdomsvlekken zijn. Ze zijn goedaardig en kunnen niet kwaadaardig worden, gelukkig. Toch is het verstandig om ze wel in de gaten te houden. Er zijn namelijk wel een aantal vormen van huidkanker die qua uiterlijk lijken op deze pigmentvlekken. Wanneer zo’n plek steeds groter wordt, donker gaat verkleuren of zelfs gaat bloeden is het verstandig om een afspraak met de huisarts te maken. Twijfel je of je een ouderdomsvlek hebt of een andere huidaandoening? Maak ook dan een afspraak met een arts.

Lees ook
Déze drie dingen moet je altijd laten controleren door een dermatoloog

Ouderdomsvlekken behandelen

In principe kunnen ouderdomsvlekjes dus geen kwaad. Behandeling is daarom eigenlijk ook niet nodig. Vaak zijn de middelen waarop ze behandeld kunnen worden heftiger dan de overlast die de ouderdomsvlekken je bezorgen. Vind je de vlekjes heel vervelend? Dan kun je met de huisarts of dermatoloog kijken naar oplossingen. Vaak kunnen ouderdomsvlekken met een laserbehandeling verminderd worden. Hierbij vernietigen lasers het pigment, waardoor de ouderdomsvlek steeds lichter wordt. Meestal ben je na een à twee behandelingen klaar. Andere behandelmogelijkheden zijn bijvoorbeeld met huidblekende crèmes, chemische peeling of aanstippen met vloeibare stikstof.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Benu Apotheek, Huidarts
Beeld | iStock

Ook interessant