null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ouderdomsstaar: dit zijn de symptomen (zelfs al vanaf je veertigste)

Merk je dat je de laatste tijd waziger bent gaan zien? Dan heb je mogelijk last van ouderdomsstaar: een vertroebeling van de ooglens, die zelfs al rond je veertigste kan optreden. Dit zijn de symptomen.

Ouderdomsstaar is een 'normaal' verouderingsproces. Bij het ouder worden, wordt de lens in beide ogen heel langzaam minder helder. Dit komt doordat eiwitten in de ooglens gaan klonteren, waardoor vertroebelingen op de lens ontstaan. Die vertroebelingen zorgen ervoor dat het licht je netvlies minder goed kan bereiken, waardoor je waziger gaat zien.

Klachten rond veertigste levensjaar

Ouderdomsstaar komt veel voor: rond ons 85ste hebben we bijna allemaal staar. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de eerste vertroebeling vaak al rond het 55ste levensjaar kan optreden. Het komt niet heel veel voor, maar zo'n 3 procent van de mensen tussen 55 en 65 jaar heeft ouderdomsstaar. Sommige mensen merken zelfs al rond hun veertigste dat hun zicht vermindert. Soms is het simpelweg bad luck, maar veelvoorkomende oudersdomsziektes zoals diabetes of langdurig medicijngebruik kunnen de vertroebeling ook versnellen.

Symptomen ouderdomsstaar

Maar bij ouderdomsstaar ga je niet alleen wat slechter zien, ook andere symptomen komen veel voor:

  • Je ziet wazig, zowel van dichtbij als van veraf.
  • Kleuren zijn vaal en minder helder, soms iets geel of bruin.
  • Je ziet soms dubbel als je met één oog kijkt.
  • ‘s Nachts zie je slecht; je hebt last van nachtblindheid. Om lantaarnpalen, koplampen en andere lichtbronnen zie je een lichtkrans (‘halo’).
  • Als je in korte tijd opeens veel sterkere of zwakkere brillenglazen nodig hebt, kan dat ook wijzen op ouderdomsstaar.

Diagnose ouderdomsstaar

Als je de symptomen van ouderdomsstaar hebt, kan een oogarts of optometrist onderzoeken of je deze aandoening daadwerkelijk hebt. Dat doet hij of zij door met een spleetlamp in je ogen te kijken. Zo’n spleetlamp schijnt een smalle, felle bundel licht in je oog, waarmee je ooglens en voorste gedeelte van je oog goed bekeken kunnen worden. Zo kan de specialist dus zien of er troebelingen zijn in de ooglens. Daarnaast zal hij of zij onderzoeken of je ogen verder gezond zijn en hoeveel je nog kunt zien.

Lees ook:

Last van je ogen? Dit vertellen je kijkers je over je gezondheid

Zicht gaat altijd achteruit

Ouderdomsstaar wordt nooit minder; je gezichtsvermogen gaat hoe dan ook achteruit. Je kunt uiteindelijk slechtziend worden door staar, maar niet blind. Hoe snel of langzaam dit gaat, verschilt wel per persoon. Bij de een kan de ooglens in een paar maanden tijd snel vertroebelen, bij de ander kan er jaren overheen gaan voordat het verslechterde zicht echt onpraktisch of gevaarlijk wordt (bijvoorbeeld met autorijden).

Staaroperatie enige oplossing

Ouderdomsstaar is alleen te verhelpen met een operatie. Dat klinkt spannend, maar staaroperaties zijn misschien wel de vaakst uitgevoerde operaties ter wereld. Zelfs op hoogbejaarde leeftijd kunnen mensen zich nog veilig laten behandelen voor staar. Tijdens deze ingreep wordt de troebele lens vervangen door een heldere kunstlens, meestal onder plaatselijke verdoving. Dit kan het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen, al is meestal nog wel een leesbril nodig.

Bij een staaroperatie geldt niet het principe hoe eerder, hoe beter. Eerder opereren zorgt niet voor een beter resultaat, omdat de troebele lens vervangen wordt door een heldere, nieuwe lens. Daarbij maakt het niet uit hoeveel vertroebeling er op de eerdere lens zat.

Niet meteen nodig

Zolang je dus nog tevreden bent over je zicht en je nog genoeg kunt zien om zonder problemen te kunnen autorijden en andere alledaagse dingen te doen, is een operatie na de diagnose niet direct nodig. Begin je echt last te krijgen van de ouderdomsstaar? De oogarts kan je ogen dan nogmaals onderzoeken en de mogelijkheden van een staaroperatie met je bespreken.

Ouderdomsstaar voorkomen

Er bestaan geen medicijnen om ouderdomsstaar te voorkomen of te vertragen. Volgens het Oogfonds kan de kans op ouderdomsstaar wel iets worden verkleind door gezond te leven. Ofwel: niet roken, niet te veel alcohol drinken en gezond eten. Ook adviseeren ze bij fel zonlicht een zonnebril te dragen om je ooglens te beschermen tegen de uv-straling.

Bron | Zorgkaart Nederland, Oogheelkunde.org, VUmc, Thuisarts, Oogfonds

Redactie MargrietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden