Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Het smaakt anders, maar is het echt ongezond om ‘oud’ water te drinken?

water-oud-ongezond.jpg

Water kan een andere smaak krijgen als het al een paar uur op je bureau of nachtkastje heeft gestaan. Maar waardoor komt dat, en is het ongezond om dat water nog te drinken?

Misschien heb je ook wel eens gehoord dat het ongezond is om water, dat van smaak veranderd is, te drinken. Gelukkig blijkt dat wel mee te vallen. 

Lees ook: Is veel water drinken wel zo’n wondermiddeltje?

Koolstofdioxide uit de lucht 

Water wat al even stil heeft gestaan in een glas verandert inderdaad wel van smaak, maar is niet gevaarlijk om op te drinken. Microbioloog Peer Timmers zegt tegen NU.nl dat de smaakverandering ontstaat door koolstofdioxide in de lucht. Dit kan oplossen in het water in het glas, waardoor koolzuur ontstaat. Het water kan dan iets zuurder worden, maar meestal is de smaakverandering maar minimaal. Gevaarlijk of heel ongezond is het niet: koolzuur zit in veel grotere hoeveelheden in frisdranken met prik. 

Bacteriën

En hoe zit dat dan met bacteriën uit de lucht? Er groeien inderdaad wel een aantal bacteriën in een glas met ‘oud’ water, maar deze zijn gelukkig niet gevaarlijk of ziekteverwekkend. In kraanwater zitten wel bacteriën die zich kunnen vermenigvuldigen, maar deze zijn niet schadelijk. Ook bacteriën in de lucht zullen je water niet ongezond maken. Volgens Timmers is het veel waarschijnlijker dat je last krijgt van deze bacteriën door ze in te ademenen, dan dat ze in jouw waterglas terechtkomen.

Ook als er een beetje van je speeksel in het water gekomen is, dan kunnen ook die zich vermeerderen. Hier hoef je je ook niet druk om te maken, want je kan niet ziek worden van je eigen speeksel. Dus mocht je wakker worden met enorme dorst en een glas water op je nachtkastje hebben staan, dan kan je deze met een gerust hart leegdrinken. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Ze, NU
Beeld | iStock

Ook interessant