null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Osteoporose: zo test je of je botten aan het ontkalken zijn

Osteoporose sluipt erin. Je voelt het niet, totdat je iets breekt. Terwijl het wel belangrijk is om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Want met voeding, beweging en medicatie, kun je botontkalking afremmen en erger voorkomen.

Benieuwd hoeveel risico jij loopt?

Overgang

Osteoporose is een aandoening waarbij er relatief meer bot wordt afgebroken dan aangemaakt. Hoewel op hogere leeftijd uiteindelijk iedereen botontkalking krijgt, gaat dit sluipende proces bij sommige mensen sneller dan bij anderen. Zo lopen vooral vrouwen in en na de overgang een beduidend groter risico op botbreuken. Tijdens de overgang maakt het lichaam minder oestrogeen aan, een belangrijk hormoon voor de opbouw van nieuw botweefsel. Maar liefst tachtig procent van alle osteoporotische botbreuken komt voor bij vrouwen.

Botbreuk na je vijftigste? Laat je testen!

Ziekenhuizen horen iedereen van boven de vijftig jaar met een botbreuk – ongeacht de oorzaak – een aanvullend onderzoek aan te bieden. Dat onderzoek is erop gericht om vast te stellen of osteoporose de onderliggende oorzaak van de breuk is geweest. Helaas gebeurt dit vaak niet, stelt de Osteoporose Vereniging. Vraag er dus zelf naar als je iets gebroken hebt! De kans dat je opnieuw iets breekt, is door osteoporose na een eerste botbreuk erg groot.

Zelftest

Wanneer en in hoeverre iemand osteoporose krijgt, is lastig te voorspellen. Wel is bekend dat bepaalde factoren, zoals erfelijkheid, de kans op botontkalking vergroten. Van deze factoren, is door deskundigen onderstaand lijstje gemaakt. 'Scoor' je 4 of meer punten? Ga dan naar je huisarts. Die kan je doorverwijzen om je botdichtheid te laten meten.

Wat als je osteoporose hebt?

Wanneer de botdichtheidsmeting, de zogeheten DEXA-scan, osteoporose aangeeft, wordt een behandeling met medicijnen, calcium en vitamine D gestart. Deze medicijnen moet je vijf jaar slikken, daarna wordt de botdichtheid weer gemeten. Als deze goed is, kan worden gestopt met de medicijnen. Wel moet je calcium en vitamine D blijven slikken.

Hoe voorkom je osteoporose?

Je kunt zelf veel doen om osteoporose te voorkomen en te vertragen. Zo stimuleert regelmatige lichaamsbeweging de aanmaak van botweefsel. Elke vorm van lichaamsbeweging waarbij je lichaam met z'n eigen gewicht wordt belast, is zinvol. Denk aan wandelen, tuinieren, joggen, tennissen, traplopen en touwtjespringen. Fietsen en zwemmen zijn minder geschikt om je botten te versterken.

Vitamine K

Verder is het belangrijk dat je genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt, met name calcium en vitamine D. Volgens dr. Cees Vermeer van de Universiteit Maastricht, is daarnaast ook vitamine K erg belangrijk voor een goede botopbouw en sterke botten. Vitamine K zit in groene groenten, vooral in broccoli, spruitjes, spinazie en boerenkool. Twee tot drie keer per week een stevige portie van deze groenten eten is dus belangrijk, aldus Vermeer in de Volkskrant. Ook in kwark en harde kazen, zoals oude kaas, zit veel vitamine K.

Stop met roken

Roken versnelt de botafbraak en vertraagt de botaanmaak. Stoppen met roken helpt daarom enorm om verder botverlies te voorkomen. Ook kun je beter geen alcohol drinken, in elk geval niet meer dan één glas per dag. Thee lijkt daarentegen weer wél goed te zijn voor je botten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Osteoporose Stichting, Vitamine Informatie Bureau, Osteoporose Vereniging, botinbalans.nl

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden