Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Alles wat je moet weten over een orgaanverzakking

alles-wat-je-moet-weten-over-een-orgaanverzakking.jpg

Een orgaanverzakking klinkt bijna onmogelijk, maar toch is het iets waar relatief veel vrouwen mee kampen. Gelukkig gebeurt het niet zomaar, maar het is wel verstandig om er iets over te weten. Wat is een orgaanverzakking, wat zijn de symptomen en belangrijker nog: wat kun je ertegen doen?

We leggen je het in dit artikel haarfijn uit.

Wat is een orgaanverzakking?

Er wordt van een verzakking gesproken als je blaas, darm of baarmoeder zich bevindt buiten de positie waarin deze organen zich normaal gesproken bevinden. Dit wordt ook wel aangeduid als een prolaps. Deze organen zijn in dit geval wat opzij of naar onderen gezakt. Deze kwaal vindt vaak plaats bij zwangere vrouwen, maar een orgaanverzakking kan ook zonder zwangerschap optreden. Andere risicofactoren zijn onder andere overgewicht, de overgang en chronische verstopping.

Oorzaken

De oorzaak van een dergelijke verzakking is meestal een te zwaar belast lichaam, door bijvoorbeeld dus een zwangerschap of onjuist uitgevoerde krachttraining. Maar ook zware dozen tillen tijdens een verhuizing bijvoorbeeld kan een oorzaak zijn. Dit gebeurt echter voornamelijk wanneer de banden, spieren en bindweefsel in kracht zijn afgenomen, bijvoorbeeld in je bekken. Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn. De meest voorkomende zijn hormoonstoornissen, maar ook genetische aanleg kan zorgen dat je sneller last van een orgaanverzakking krijgt.

Symptomen

De symptomen van een orgaanverzakking zijn niet prettig en ook niet écht charmant. Toch is het goed om de klachten niet te negeren, want dat kan nare gevolgen hebben. Onder andere een drukkend gevoel in de bekkenbodem, rugpijn, buikpijn, een pijnlijk gevoel in de vagina tijdens de seks of zelfs bij het inbrengen en dragen van een tampon en problemen of pijn met plassen kunnen wijzen op een prolaps.

Behandeling

Vrees je voor een orgaanverzakking? Dan kan een bekkenbodemfysiotherapeut je helpen. In de meeste gevallen is een combinatie van rust en gerichte training of oefeningen de beste behandeling om de klachten te verminderen. Al helemaal als een verzakking is opgetreden tijdens of na een zwangerschap is dit het geval, en is de kans groot dat de klachten na rust afnemen. Reden voor paniek is er in de meest gevallen dus niet, maar het doen van oefeningen en het spreken van een expert is zeker van belang.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Women’s Health
Beeld | iStock

d

Ook interessant