null Beeld

Oren uitspuiten: wanneer moet je dit doen en wat zijn de voordelen?

Heb jij al een tijdje last van je oor en vraag je je af of het nodig is om je oren uit te spuiten? Wij leggen je hier uit hoe je er achter kunt komen of dit nodig is en wat de voordelen zijn van je oren uitspuiten.

Je oren uitspuiten doe je eigenlijk alleen als je oren verstopt zitten en er een ‘prop’ oorsmeer vastzit in je gehoorgang.

Hoe weet je of je een verstopt oor hebt?

Als je een verstopt oor hebt, dan kan het oorsmeer niet meer goed naar buiten. Je gehoorgang blijft oorsmeer aanmaken, waardoor er steeds meer oorsmeer in je gehoorgang komt en er uiteindelijk een prop oorsmeer in je oor vastzit. Hierdoor kan je gehoorgang een beetje of zelfs helemaal dicht zitten. Mensen met een verstopt oor hebben vaak last van de volgende klachten:

 • Pijn in oor
 • Minder goed gehoor
 • Een verstopt gevoel in het oor
 • Een drukkend gevoel in het oor

Waarom maakt je lichaam oorsmeer aan?

Veel mensen denken dat oorsmeer iets is dat niet in hun oren hoort en er juist weer uit moet. Ze maken hun oren daarom regelmatig schoon met een wattenstaafje. Dit is echter allesbehalve slim: oorsmeer is namelijk heel belangrijk, het beschermt de gehoorgang en je trommelvlies. Het beschermt de huid van je gehoorgang tegen uitdroging én het beschermt tegen bacteriën en schimmels. Dit komt doordat oorsmeer zuur is. Daarnaast zorgt de vettige substantie van oorsmeer ervoor dat je oren worden beschermd tegen water. Tot slot vangt oorsmeer ook nog eens stof op bij de ingang van je gehoorgang zodat het stof niet dieper in je oor komt.

Waarom hebben sommige mensen sneller last van een verstopt oor?

Als het oorsmeer niet goed naar buiten kan, kun je last krijgen van een verstopt oor. Dat de ene persoon hier sneller last van heeft dan de ander, heeft met verschillende dingen te maken. Je krijgt sneller een prop in je oor als je:

 • Een smalle gehoorgang hebt
 • Als je veel haar in je gehoorgang hebt
 • Als je oorsmeer terugduwt met een wattenstaafje
 • Als je een gehoorapparaat hebt
 • Als je vaak oordoppen in hebt
 • Als je hard oorsmeer hebt (iets wat voornamelijk ouderen hebben)
 • Als je vaak in je oren peutert

Lees ook: Last van oorpijn tijdens het vliegen? Hier komt het door

Oren uitspuiten: wanneer is dit nodig?

Als je het gevoel hebt dat je een verstopt oor hebt, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kijkt dan of je klachten door een prop in je gehoorgang komen. Als dit het geval is, dan kun je je oren laten uitspuiten. Soms kan dit direct worden gedaan maar het kan ook zo zijn dat je het advies krijgt om eerst nog drie dagen olie in je oor te druppelen.

Heb je een gaatje in je trommelvlies of buisjes? Dan is het belangrijk dat je dit aan je huisarts vertelt voordat je olie in je oor druppelt of je oor laat uitspuiten. In dit geval mag je oor namelijk niet worden uitgespoten.

Bron | Thuisarts.nl

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden