Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Oren schoonmaken? Dít is de beste manier om dat te doen

oren-schoonmaken-dit-is-de-beste-manier-om-dat-te-doen.jpg

Het is geelbruin, plakkerig en als we het zien, willen we er zo snel mogelijk vanaf: oorsmeer. Maar hoe kun je dit het beste verwijderen? Belangrijk advies: een wattenstaafje verdient niet de voorkeur. Hoe moet je je oren dan wél schoonmaken?

En waarom hebben we eigenlijk allemaal oorsmeer in onze oren?

Oorsmeer beschermt

Hoe onappetijtelijk het er ook uitziet, oorsmeer beschermt onze oren tegen heel wat narigheid. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat stof en ander vuil wordt opgevangen en weer netjes wordt afgevoerd. Ook beschermt het de dunne, kwetsbare huid van je gehoorgang tegen uitdroging en vocht, bijvoorbeeld als je in het zwembad ligt.

Je oren reinigen zichzelf

Je hoeft ook niet bang te zijn dat dit oorsmeer zich ophoopt, want gezonde oren kunnen zichzelf schoonmaken. Ja, dat lees je goed: je oren reinigen zichzelf. Dat kun je vergelijken met een gletsjer: nieuwe huid wordt langzaam vanaf het trommelvlies naar buiten gevoerd en neemt zo het ‘oude’ oorsmeer (dat intussen is ingedroogd en korrelig is geworden) mee naar buiten. Ons kaakgewricht helpt daarbij ook een handje: door te kauwen, gapen en praten wordt het oorsmeer verder richting uitgang ‘gemasseerd’.

Lees ook: Dit zijn de vijf meest gehoorde oorklachten (en dit kun je er aan doen)

Wel of geen wattenstaafje?

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Keel,- Neus- en Oorheelkunde mag je de oren best wel schoonmaken met een wattenstokje om het oorsmeer te verwijderen, als dit zichtbaar is in je oor. Maar dan wel op zo’n manier dat het wattenpluimpje nog volledig zichtbaar is. Zo voorkom je dat je het oorsmeer in je gehoorgang duwt en je oren verstopt raken, met alle gevolgen van dien. Door al dat gefriemel kunnen je oren bovendien alleen maar méér oorsmeer gaan aanmaken, omdat je de natuurlijke schoonmaakbalans verstoort. Om die reden zijn er ook artsen die het gebruik van wattenstaafjes ín je oor helemaal afraden. Niet alleen doen veel mensen het verkeerd, maar de puntige staafjes kunnen ook de kleine botjes en de kwetsbare huid in je gehoorgang beschadigen.

Oorkaarsen

Misschien heb je ze in de winkel of op internet wel eens gezien: oorkaarsen die je oren kunnen reinigen. Helaas is ook dat een slecht idee. Onderzoek heeft niet alleen uitgewezen dat deze helemaal niet werken, maar zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor je oren. Je trommelvlies kan geperforeerd raken door de warmte, en ook je haar zit al snel té dicht bij een open vlam. En wat je ziet in zo’n kaars na het branden blijkt helemaal geen oorsmeer te zijn, maar een combinatie van de wax van de kaars en de stof die om zo’n speciale oorkaars heen zit.

Als je niet vertrouwt op dat zelfreiniginde mechanisme in je oren, hoe kun je ze dan wél op een veilige manier schoonmaken?

Schoonspoelen met water

Stukjes oorsmeer verwijder je het best onder de douche, door gewoon je oren schoon te spoelen met water. Je kunt ook je vinger gebruiken, maar pas op dat je niet in de gehoorgang komt. Gebruik geen zeep, want zeep kan de beschermende functie van het oorsmeer aantasten en je huid uitdrogen, waardoor je zelfs eczeem in je oor kunt krijgen.

Oren schoonmaken met olie

Ook wat natuurlijke olie (zoals olijfolie) kan helpen om je oren schoon te maken. Als je deze methode wilt gebruiken, warm dan wat olie op tot het lauw is. Laat vervolgens die lauwwarme olie in je oor druppelen. Dat maakt je oorsmeer zachter, waardoor ook hardnekkig oorsmeer loslaat en de gehoorgang uitkomt. Maar het beste blijft om je oren gewoon lekker met rust te laten, en bij oorpijn de huisarts te bezoeken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Dokter Dokter, Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde, WebMD
Beeld | iStock

Ook interessant