Opvliegers maar niet in de overgang? Hierdoor kan het komen Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Opvliegers maar niet in de overgang? Hierdoor kan het komen

Denk je bij opvliegers meteen aan de overgang? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Toch is de overgang niet de enige veroorzaker van zo’n hitte-aanval. Er zijn meerdere oorzaken waardoor het zweet je uitbreekt en je het ontzettend warm krijgt.

We zetten de oorzaken voor je op een rij.

Opvliegers door medicijnen

Medicijnen kunnen zorgen voor vervelende bijwerkingen, waaronder opvliegers. Hierdoor kun je ver voordat je in de overgang komt al een opvlieger krijgen. Er zijn verschillende medicijnen die deze mogelijke bijwerkingen hebben, waaronder pijnstillers, antidepressiva, bètablokkers en de anticonceptiepil. Het is daarom verstandig om altijd de bijsluiter te lezen voordat je medicatie tot je neemt. Bij twijfel kun je ook altijd contact opnemen met je arts.

Stress en angst

Als je stress hebt of angstig bent, kun je opvliegers krijgen. Dat heeft te maken met je hormonen: die kunnen flink op hol slaan als je lange tijd stress ervaart. Hierdoor kun je flink gaan zweten en hartkloppingen krijgen. Heb je een paniekstoornis? Daardoor kun je gemakkelijker opvliegers krijgen.

Overgewicht

Als je een gezond gewicht hebt, heb je minder kans op opvliegers. Onderzoekers denken dat dit komt doordat vrouwen met een hoger vetpercentage, meer oestrogeen produceren. Daardoor kun je makkelijker opvliegers krijgen. Een andere verklaring is dat je lichaam het lastiger vindt om af te koelen als je overgewicht hebt.

Infectie

Als je merkt dat je lichaam oververhit is, kan dit een signaal zijn van een infectie. Vaak krijg je eerst koorts die veel lijkt op een opvlieger. Je lichaam wil dat de infectie weggaat en laat daarom je lichaamstemperatuur omhoog gaan. Heb je hier last van? Dan heb je waarschijnlijk te maken met griep en ben je niet in de overgang.

Alcohol en koffie

Je lever krijgt heel wat te verduren als je alcohol drinkt en daardoor stijgt je lichaamstemperatuur. Als je redelijk wat drinkt, kun je het later op de avond bloedheet krijgen wanneer je in bed ligt. Ook kun je ontzettend gaan zweten. Caffeïne kan een zelfde soort effect veroorzaken. Dit kan per persoon verschillen. Je zou het misschien niet denken, maar je kunt dus opvliegers krijgen van een kopje koffie.

Pittige maaltijden

Misschien had je het al een beetje verwacht: pittig eten zorgt ervoor dat je het zelf ook warm krijgt. Als je een maaltijd eet die redelijk pittig is, verwijden je bloedvaten. Ook heeft het effect op je zenuwen. Daardoor krijg je het warm en heb je waarschijnlijk veel behoefte aan frisse lucht. Het effect van pittig eten op je lichaam is niet bij ieder mens even sterk.

Bron | Gezondnu

Saskia WinkensGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden