Margriet logo
null Beeld

PREMIUM

Opvliegers Enzo: dé antwoorden op alle vragen over de overgang

Nederlandse vrouwen hebben veel vragen over de overgang. Zo wordt er in ons land dagelijks zo'n 200 keer gegoogeld op het woord ‘overgang’. We willen weten of we die hartkloppingen, plotselinge vergeetachtigheid en die paar extra kilo's eraan te danken hebben...

Maar vind de informatie die je zoekt maar eens, zonder spontaan een opvlieger te krijgen.

Vragen over de overgang

Voor je hebt gevonden wat je daadwerkelijk zoekt, ben je de overgang bij wijze van alweer door. Daarom geven we in de zesdelige videoserie Opvliegers Enzo álle antwoorden op de meest gegoogelde vragen rondom de overgang. Antwoorden waar je écht iets mee kunt.

Antwoorden op vragen als: Ben ik in de overgang? en Wat doet de overgang met mijn seksleven? Kortom: antwoorden op al je vragen over de overgang.

Ben ik in de overgang?

Wat doet de overgang met je gewicht?

Hormoontherapie tijdens de overgang gevaarlijk? Zó zit het echt!

Welke invloed heeft de overgang op je brein?

Van nachtzweten tot hartkloppingen... Wat doet de overgang met je lichaam?

Seks tijdens de overgang... Hoe zit dat?

Videograaf | Patricia Gooijer

Visagie | Nicolette Brønsted, Carmen Zomers

Deskundigen en ervaringsdeskundigen

Deze video's zijn tot stand gekomen in samenwerking met de volgende deskundigen en ervaringsdeskundigen:

  • Actrices, schrijfsters en oprichtsters van I'M Isa Hoes & Medina Schuurman
  • Care for Women oprichtster Catherine van Heest
  • Gynaecoloog Dorenda van Dijken
  • Overgangsconsulent Jos Teunis
  • Voedingsdeskundige Rineke Dijkinga
  • Seksuologe Astrid Kremers
  • Margriet redacteuren en ervaringsdeskundigen Alexandra Holscher en Hélène Delhaas
  • Margriet-lezeressen en ervaringsdeskundigen Emmy Folmer, Karin Haska en Marianne Hartman

Care for Women

Toen de moeder van Catherine van Heest in de overgang zat, zei de huisarts heel kort door de bocht dat ze 'hier vanzelf weer doorheen zou komen'. Dat was het begin van Care for Women. Catherine wilde oplossingen. Ze deed onderzoek en schreef haar eerste boek: ‘Leidraad voor de overgang’. Daarna ging het snel. Ze startte haar eigen praktijk, schreef haar tweede boek ‘Opvliegers, liever niet’ en voordat ze het wist schreef ze een opleiding voor overgangsconsulenten. In 2005 werd de opleiding voor overgangsconsulenten verbreed en werd het beroep: ‘Care for Women specialiste’ geboren.

“De overgang is een van de vele onderschattingen die gemaakt wordt als het om vrouwen gaat”, vindt Catherine. “Het maakt mij nog steeds boos. Als we hoofdpijn hebben is het normaal dat we paracetamol slikken. En de klachten die bij de overgang horen moeten we maar gewoon accepteren? Ik begrijp dit nog steeds niet."

I'M

Isa Hoes & Medina Schuurman zijn de initiatiefnemers en oprichters van I’M. I’M is er voor de 40+ vrouw. Deze vrouw heeft vaak een gezin en een drukke baan. Staat middenin in het leven. Ze heeft veel zorgtaken voor kinderen, voor ouders, voor mensen om haar heen. Zet zichzelf meestal op de laatste plaats. Ze heeft moeite met tijd voor zichzelf in te plannen. Ze staat aan het begin van de overgang, zit er middenin of is er al doorheen. Op naar een nieuwe fase in haar leven! I’M is een 360° concept dat online en offline projecten en duurzame productlijnen ontwikkelt voor de 40+ vrouw. Dit doet I’M op gebieden als lifestyle, beauty, duurzaamheid, food, health, body, mind & entertainment.

Loesja de Bruin

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden