Opvliegers? Deze (onverwachte) dingen kunnen verlichting bieden Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Opvliegers? Deze (onverwachte) dingen kunnen verlichting bieden

Klotsende oksels, knalrode wangen en een hartslag die bij het minste geringste omhoog schiet: zijn dit symptomen die je bekend in de oren klinken? Dan zou je last kunnen hebben van opvliegers, een van de bekendste overgangsverschijnselen. Maar wat te doen tegen opvliegers?

En waarom krijg je ze überhaupt? Wij leggen het je uit.

Wat is een opvlieger?

Een opvlieger is het best te omschrijven als een plotselinge warmtegolf in je bovenlichaam. Het begint met een intense hitte in je borst, die vervolgens naar je nek en hoofd stijgt. Dit gaat vaak gepaard met rode wangen, een verhoogde hartslag en zweetaanvallen. Opvliegers kunnen dertig seconden tot enkele minuten duren.

Oorzaak

Opvliegers worden veroorzaakt door een afname van het hormoon oestrogeen. In de overgang schommelt de hoeveelheid oestrogeen en deze wordt uiteindelijk minder. Dit heeft invloed op de hypofyse, een hormoonklier in de hersenen die onder andere verantwoordelijk is voor de aanmaak van verschillende hormonen, hartslag en ademhaling. Doordat je een schommelende of lage hoeveelheid oestrogeen in je lichaam hebt, kan de hypofyse verkeerde 'informatie' krijgen. Dan kan de hypofyse in de veronderstelling verkeren dat je het heel warm hebt, terwijl dit niet zo is. Je hypofyse neemt dan maatregelen om je weer af te koelen. Je huid wordt klam en koud en je gaat zweten, ook wel bekend als een opvlieger.

Lees ook: Psycholoog vertelt: zó kom je paniekaanvallen tijdens de overgang door

Wat te doen tegen opvliegers?

Hoewel opvliegers niet helemaal te voorkomen zijn, kun je wel een aantal dingen doen om de klachten te verminderen. Daarom hier wat tips over wat te doen tegen opvliegers:

Wél eten

Met behulp van fyto-oestrogenen kun je het aantal opvliegers en de hevigheid ervan verminderen. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige hormonen die van nature voorkomen in bepaalde voedingsmiddelen. Denk aan sojaproducten, bepaalde noten en zaden, peulvruchten, en graansoorten zoals tarwe, mais, haver, gerst en rogge.

Niet eten

Probeer ‘opvliegwekkend’ voedsel zo veel mogelijk te laten staan: pittig gekruid eten, suiker en producten van wit meel, producten met veel eiwitten en vlees en gevogelte. Ook koffie, frisdrank, thee en alcohol kun je het best vermijden.

Gezonder leven

Naast voedsel kan ook je levensstijl de hoeveelheid en intensiteit van je opvliegers beïnvloeden. Vrouwen die roken hebben bijvoorbeeld eerder, vaker én langer last van opvliegers. Vrouwen die veel bewegen hebben er daarentegen weer minder last van, doordat sporten stressverminderend werkt. En stress is óók een grote uitlokker van opvliegers.

Kleed je slim aan

Omdat je door een opvlieger het plotseling warm kunt krijgen en kunt gaan transpireren, is het slim om meerdere laagjes kleding te dragen. Zo kun je tijdens een opvlieger altijd een aantal kledingstukken uittrekken. Daarnaast is het ook slim om katoen te dragen en synthetische stoffen te vermijden. Katoen neemt namelijk vocht op en voelt comfortabel aan bij warmte, in tegenstelling tot synthetische stoffen.

Bron | Purewow, Gezondheidsplein

Erandi GodinezGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden