Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Seks, ontspanning en nog 8 opvallende oorzaken voor hoofdpijn

deze-vier-opvallende-dingen-kunnen-oorzaken-zijn-van-hoofdpijn.jpg

Vermoeidheid, stress, een kater of de griep: zomaar wat voorbeelden van dingen die hoofdpijn vaak kunnen veroorzaken. Maar naast die meest voorkomende boosdoeners zijn er ook een aantal minder voor de hand liggende oorzaken van hoofdpijn. We zochten de meest opvallende voor je uit.

Van seks tot een flinke workout: ze kunnen allemaal de reden zijn dat jij hoofdpijn hebt.

1. Seks

Wist je dat seks hoofdpijn kan veroorzaken? Vooral wanneer je gevoelig bent voor migraine, kan seks een enorme trigger zijn om een hoofdpijnaanval te veroorzaken. Vaak ontstaat de hoofdpijn tijdens het voorspel of tijdens het orgasme. De pijn wordt veroorzaakt door een veranderende bloeddoorstroming in je hersenen. Hoofdpijn tijdens de opwindingsfase is een gevolg van spierkrampen, bijvoorbeeld omdat je een ongemakkelijke positie inneemt of niet voldoende ontspannen bent. Hoewel seks een trigger kan zijn voor hoofdpijn, kan het ook een redmiddel zijn. Sommige mensen zeggen dat de pijnklachten juist afnemen of verdwijnen tijdens het vrijen.

2. Overmatig gebruik van pijnstillers

Het medicijn dat je gebruikt tegen hoofdpijn, kan júist een van de oorzaken zijn dat het steeds weer terugkomt. Pijnstillers werken samen met pijnstillende stoffen in je bloed om de pijnprikkels af te laten nemen. Maar als je die té vaak neemt, begint je lichaam steeds minder van die natuurlijke pijnstillende stoffen aan te maken, waardoor je dus vaker last hebt van hoofdpijn. Vooral bij mensen die last hebben van chronische hoofdpijn en daarom vaak paracetamol en ibuprofen gebruiken, kan dit problematisch zijn. Wanneer ze stoppen met deze middelen, veroorzaakt dit namelijk weer afkickverschijnselen (zoals hoofdpijn). Daarvoor nemen ze vervolgens weer een pijnstiller, waardoor ze in een vicieuze cirkel terechtkomen.

3. Een flinke workout

Ja, zélfs gezonde gewoonten kunnen zorgen voor hoofdpijn. Heb je na het sporten last van een vervelende, kloppende pijn in je hoofd? Dat kan komen door bepaalde stofjes die in je hoofd vrijkomen tijdens een flinke workout. Die heten catecholamines en kunnen bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, vooral als je niet zo vaak intensief sport. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je langzaam opbouwt met sporten en vooraf zorgt dat je voldoende eet en drinkt.

4. Ontspanning

Wil je op een zaterdagavond even lekker rusten na een stressvolle week, lig je met barstende hoofdpijn in bed. Je bent zéker niet de enige die dat weleens overkomt want het heeft zelfs een naam: weekendhoofdpijn. Op het moment dat je tijd hebt om te ontspannen – vaak in het weekend – krijg je last van migraine of hoofdpijn, omdat die enorme hoeveelheid stress éindelijk van je af valt. Onderzoekers denken dat het te maken heft met het hormoon cortisol, dat tijdens een stressvolle periode omhoog schiet. Als die levels dan weer afnemen, kan er dus hoofdpijn ontstaan.

Lees ook
Alles wat je moet (en wilt) weten over migraine

5. Het weer

Ook het weer kan niet missen in dit rijtje met oorzaken voor hoofdpijn. Uit onderzoek van de Harvard Universiteit in de Verenigde Staten blijkt namelijk dat ook veranderingen in het weer kunnen zorgen voor ernstige hoofdpijn en migraineaanvallen. Volgens de wetenschappers neemt de kans op hoofdpijn met 7,5 procent toe wanneer de temperatuur met 3,2 graden stijgt. De luchtdruk en het seizoen blijkt daarbij geen verschil te maken, de luchtvochtigheid wel.

6. Vliegreizen en ozon

Heb je vooral tijdens of na het vliegen vaak last van hoofdpijn? Dan heb je vooral last van de hoge mate van ozon in het vliegtuig. Deze komt van nature voor in de lucht, maar in het vliegtuig is het niveau extreem hoog. Opvallend weetje: ozon is wat je ruikt bij de oude kopieerapparaten. Bij hoge concentraties heeft ozon een giftige werking op ons lichaam, en het eerste effect van ozon is hoofdpijn. Daarnaast heeft het een negatief effect op lichaamsoliën die aanwezig zijn in onze huid en haar. Ook neurologische schade is mogelijk, zoals verzwakte waakzaamheid.

7. Tandenknarsen

Word je vaak wakker met hoofdpijn? Als de klachten vooral rondom je oor en voorhoofd zitten en je ook vaak pijn in je kaak hebt, is de kans groot dat je met je tanden knarst in je slaap. Het kan een teken zijn van stress of angst overdag. Een check bij je tandarts kan meestal uitwijzen of je hier last van hebt. Met een speciaal bitje kan tandenknarsen opgelost worden, waardoor je ook snel minder last zult hebben van hoofdpijn.

Lees ook
Waarom tandenknarsen niet zo onschuldig is als je misschien denkt

8. Een verkeerde houding

Je schouders een beetje naar voren, nek aangespannen en kin naar voren: veel van ons hebben niet écht een goede houding wanneer we aan ons bureau zitten. Dat kan zorgen voor een aangespannen spieren in je bovenrug en nek, die het gewicht van je hoofd moeten ondersteunen. Die aangespannen spieren worden iets korter en trekken daarom aan je hoofd, waardoor je dus last krijgt van hoofdpijn. Rechtop zitten, dus.

9. Cafeïne

Cafeïne had je misschien wel verwacht in deze lijst. Te veel koffie kan zorgen voor een flinke hoofdpijn, maar wist je ook dat te wéinig cafeïne kan zorgen voor dezelfde klachten? Als je bijvoorbeeld vaak in het weekend last hebt van hoofdpijn, kan dit de boosdoener zijn. Stel je voor dat je een échte koffieleut bent en drie koppen koffie drinkt voor je lunchpauze op een werkdag, dan heb je die ochtend dus al flink wat cafeïne binnengekregen. Maar op zaterdagochtend slaap je ineens uit tot elf uur, en begin je pas daarna met je eerste bakkie. Daardoor krijg je een stuk minder cafeïne binnen, en kun je dus een soort afkickverschijnselen krijgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Red Online, NOS, DokterDokter
Beeld | iStock

Margriet 36 ligt in de winkel! Met daarin de uitslag van de grote Margriet-seksenquête (met smeuïge bekentenissen), een interview met Simone van der Vlugt en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant