Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

11x opvallende bijwerkingen van de anticonceptiepil

11x-opvallende-bijwerkingen-van-de-anticonceptiepil.jpg

Veel vrouwen maken gebruik van de anticonceptiepil als voorbehoedsmiddel. Dat het stemmingswisselingen kan veroorzaken hoeven we je vast niet te vertellen. Maar wist je bijvoorbeeld dat de pil ook invloed kan hebben op je libido?

Deze 11 bijwerkingen van de anticonceptiepil kende je vast nog niet. Let wel: de bijwerkingen van de anticonceptiepil verschillen per persoon.

1. Onrustige huid

Vrouwen die veel last hebben van acne beginnen met het slikken van de pil, in de hoop dat de acne daadwerkelijk vermindert. Helaas werkt dit niet altijd en kun je last krijgen van een onrustige huid. Als dit gebeurt probeert je lichaam te vertellen dat dit niet de juiste pil voor jou is. Raadpleeg je huisarts voor een geschikte oplossing.

2. Gevoelige borsten

Een vervelende bijwerking van de anticonceptiepil is de kans op gevoelige borsten. Heel vervelend, maar helaas niet altijd te voorkomen. Het kan ongeveer achttien maanden duren voordat deze klachten verdwenen zijn. Dit is een bekend nadeel van orale anticonceptie.

3. Opgeblazen gevoel

Wanneer je de pil gebruikt, houdt je lichaam sneller vocht vast. Dit veroorzaakt een opgeblazen gevoel. Vrouwen met maag- of darmproblemen zijn gevoeliger voor deze bijwerking. Wanneer je hier veel last van hebt, kun je het beste in overleg met je huisarts voor een andere pil kiezen.

4. Meer eetlust

De anticonceptiepil kan ook invloed hebben op je eetlust. Als je een pil slikt die alleen progesteron bevat, is de kans groot dat je meer eetlust hebt. Het is daarom beter om over te stappen op een pil die progesteron én oestrogeen bevat.

Lees ook: Dít gebeurt er allemaal met je vagina naarmate je ouder wordt

5. Minder bloedverlies

Wie al een geruime tijd de pil slikt, zal beamen dat je na verloop van tijd steeds minder bloed verliest tijdens je menstruatie. In een enkel geval is dit helaas niet zo. Dat je minder bloedt komt door hormonen die de voering van je baarmoeder dunner maken.

6. Lager libido

Sommigen vrouwen geven aan dat ze minder zin in seks hebben door het gebruik van de pil. Dit kan deels komen door de andere vervelende bijwerkingen. Uit onderzoek van Elsevier blijkt dat het grootste deel van deze vrouwen aangeeft na negen maanden hun libidogehalte weer terug te hebben.

7. Verhoogde kans op bloedpropjes

Anticonceptiepillen die oestrogeen bevatten, verhogen de kans op bloedpropjes in de longen en benen. Door de stof oestrogeen vormt het bloed sneller bloedpropjes. Het is daarom verstandig om voordat je aan de pil begint te onderzoeken of familieleden hier last van hebben.

8. Smaak in mannen verandert

Het klinkt misschien vreemd, maar je smaak in mannen verandert wanneer je de anticonceptiepil slikt. Vrouwen die de pil niet gebruiken, stappen eerder op een sexy man af. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door het hoge libidogehalte. Vrouwen die de pil wel gebruiken hebben eerder de voorkeur voor een zorgzame en intelligente man. Ja, écht waar.

9. Je vagina droogt uit

Veel vrouwen hebben door het slikken van de pil last van een uitgedroogde vagina. Dit is te verklaren doordat deze pillen oestrogeen bevatten, en het lichaam dit door het gebruik van de pil zelf niet meer aanmaakt. En het oestrogeen zorgt er juist voor dat je vagina niet uitdroogt. Wanneer je deze klacht ervaart kun je het beste overstappen op een pil die minder oestrogeen bevat.

10. Medicijnen verminderen de werking

Over het algemeen gaat de pil heel goed samen met andere medicijnen. Toch is het altijd raadzaam om dit goed te checken bij je apotheker, want als je medicijnen tegen epilepsie, sommige medicijnen tegen tuberculose en middelen tegen schimmelinfecties (antimycotica) gebruikt, is de pil minder betrouwbaar.

11. Depressieve gevoelens

Sommige vrouwen voelen zich door het gebruik van de pil depressief. In de meeste gevallen gaat dit na verloop van tijd weer over. Je lichaam moet wennen aan de vele hormonen die het binnenkrijgt. Wanneer je na een geruime tijd nog steeds niet in je vel zit, raadpleeg dan je huisarts. Missschien kan wisselen naar een ander anticonceptiemiddel je helpen.

Bron |  Nsmbl, Anticonceptie-online, Apotheek, Service apotheek
Beeld | Getty Images

Ook interessant