Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Opvallend: orale seks verkleint de kans op een miskraam

Vrouwen die orale seks uitvoeren bij hun partner, verkleinen daarmee de kans dat ze een miskraam krijgen. Dat stellen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum in een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Reproductive Immunology.

Ongeveer een op de honderd vrouwen die zwanger proberen te worden, krijgt herhaaldelijk een miskraam. Dat kan worden veroorzaakt doordat het lichaam het eiwit in het weefsel als ‘lichaamsvreemd’ ziet, aangezien een deel ervan afkomstig is van een ander lichaam. Twintig jaar geleden ontstond daardoor al het idee dat dat wellicht voorkomen zou kunnen worden wanneer het vrouwenlichaam al op een andere manier de eiwitten van hun partner zou binnen krijgen. Nieuw onderzoek van het Leids Universitair Centrum bevestigt die gedachte.

Onverklaarbare miskraam

Voor het onderzoek vergeleken de wetenschappers 97 vrouwen, met tenminste drie onverklaarbare miskramen, met 137 vrouwen zonder problemen. De miskraamgroep had ruim twintig procent minder orale seks dan de groep zonder problemen.

Kleine kanttekening

Onderzoeker Tess Meuleman van het HagaZiekenhuis stelt wel dat er kanttekeningen bij de resultaten moeten worden geplaatst. “Het is absoluut niet de bedoeling dat vrouwen na een miskraam gaan denken dat het hieraan ligt. Ongeveer een op de vijf zwangerschappen loopt uit op een miskraam en daarvoor zijn talloze oorzaken. Dit is er vermoedelijke een van vele.” Opvallend is bovendien, dat van de miskraamvrouwen er ongeveer net zoveel het zaad zeggen door te slikken als van de vrouwen uit de controlegroep. Volgens Meuleman geeft dat een vertekend beeld. “Het is een taboeonderwerp, de vragen over doorslikken waren in onze eigen enquêtes slecht ingevuld. In andere studies zie je een effect van doorslikken wel.”

Minder zwangerschapsvergiftiging

Volgens Meuleman is het bekend dat er antigenen in zaadvloeistof zitten. “Het slijmvlies in de mond en de maag neemt antigenen sneller op dan het slijmvlies van de vagina en remt het immuunsysteem efficiënter af. Eerder onderzoek toonde al aan, dat orale seks en het doorslikken van het zaad in verband staan met minder zwangerschapsvergiftiging.”

Bron| de Volkskrant, ScienceDirect

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden