null Beeld

Opvallend: kantoorbaan verkleint kans op dementie en cognitieve achteruitgang

Over de gevolgen voor je gezondheid van een kantoorbaan horen we vooral vaak de negatieve kanten. Het vele zitten zou de kans op verschillende aandoeningen verhogen, het staren naar een scherm zou slecht zijn voor je ogen. Maar nu hebben onderzoekers ook een voordeel gevonden: werken op kantoor zou de kans op dementie en cognitieve achteruitgang verkleinen.

Dat zeggen onderzoekers van University of Cambridge in het vakblad International Journal of Epidemiology.

Minder kans op dementie

Dat de hele dag zitten niet goed is voor je fysieke gezondheid hebben experts al meerdere keren aangetoond. Maar over de relatie tussen een kantoorbaan en je cognitieve gezondheid bestaan nog veel meer twijfels. Een nieuwe studie bewijst dat ook weer: onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die een kantoorbaan hebben, minder kans hebben op cognitieve achteruitgang dan mensen die de hele dag fysiek werk doen. De kans op vergeetachtigheid, concentratieproblemen en zelfs dementie is dus kleiner wanneer je de hele dag aan een bureau zit.

Lees ook: Zittend beroep? Volgens experts zie je er dan over 20 jaar zó uit

Onderzoek

Om deze studie te doen, keken de wetenschappers naar de data van een eerder, langlopend onderzoek naar de link tussen dagelijkse activiteiten, dieet en kanker. De data van ruim 8500 deelnemers tussen de 40 en 79 jaar oud werden gebruikt voor dit onderzoek. Twaalf jaar lang deden deze proefpersonen verschillende testen die de cognitieve vaardigheden testen, waaronder concentratie en geheugen. Ook werden er data verzameld die keken naar of ze een kantoorbaan of juist fysieke baan hadden, en of ze in hun vrije tijd actief waren.

Oorzaak onduidelijk

Uit die onderzoeksresultaten bleek dat mensen die een kantoorbaan hadden, in twaalf jaar minder achteruitgegaan waren dan mensen met een fysiek meer actieve baan. Mensen met een baan waarbij ze veel fysiek werk moeten doen, zouden zelfs drie keer meer kans hebben op cognitieve achteruitgang. Waar dat verschil precies vandaan komt, is volgens de wetenschappers nog onduidelijk. Zo zou het kunnen liggen aan dat een kantoorbaan vaak meer denkwerk vraagt dan een fysiek intensieve baan, waardoor de hersenen meer training krijgen. Een andere oorzaak zou kunnen liggen bij dat mensen met een kantoorbaan buiten werktijd meer bewegen, maar ook hiervoor is nog niet voldoende bewijs.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Medical News Today

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden