null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

‘Opvallend’: Helft van vrouwen met overgangsklachten zoekt geen hulp

Bijna de helft van de vrouwen zoekt geen hulp wanneer zij overgangsklachten hebben. Doen zij dat wel, dan is dat in driekwart van de gevallen pas nadat ze maandenlang last hadden van opvliegers, slapeloosheid, hartkloppingen en gewrichtsklachten. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 2100 Margriet-lezeressen.

Cardioloog dr. Janneke Wittekoek en gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken zeggen geschrokken te zijn van deze uitslag. “Maak overgangsklachten bespreekbaar en trek op tijd aan de bel”, zeggen de twee specialisten.

Duidelijke link tussen de overgang en hart- en vaatziekten

Bij de overgang denk je misschien aan opvliegers, nachtelijk zweten en een stop van de menstruatie, maar niet aan hartklachten. Terwijl er juist wél een duidelijke link is tussen die twee. Als je in de overgang bent kun je niet alleen last krijgen van vervelende overgangsklachten, maar neemt ook de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk toe. Dat komt doordat de dalende hormoonspiegels geen bescherming meer bieden aan die essentiële onderdelen van ons lichaam. En daarom is het zo belangrijk dat je bij symptomen, juist als vrouw rond de menopauze, op tijd aan de bel trekt. Dr. Janneke Wittekoek en drs. Dorenda van Dijken schreven samen het boek Hart & Hormonen – Fit de overgang in over dit onderwerp.

Geen hulp bij overgangsklachten

Maar veel vrouwen blijken dat niet te doen, toont onze enquête aan. Van alle vrouwen die één of meerdere overgangsklachten hebben – vooral slaapproblemen en spier- en gewrichtsklachten komen veel voor – maakt slechts 50 procent dat bespreekbaar. En als zij dat al doen, doen ze dat in driekwart van de gevallen pas na maandenlang klachten gehad te hebben. De rest van hen zoekt geen hulp bij overgangssymptomen, hoewel ze wél invloed hebben op hun levenskwaliteit. En dat is eigenlijk onnodig, zeggen de twee specialisten tegen Margriet.

null Beeld

‘Ga naar de dokter’

“Heb je klachten? Ga dan na een paar dagen al naar de dokter; wacht geen maanden in de hoop dat het vanzelf overgaat”, vertelt dr. Janneke Wittekoek. “Door op tijd aan de bel te trekken, kun je niet alleen echte schade voorkomen, maar kun je ook de kwaliteit van je leven verbeteren.” Ook drs. Dorenda van Dijken geeft aan dat dit zorgelijk is. “Het zorgt ervoor dat vrouwen onnodig lijden, want er zijn allerlei behandelingen mogelijk. Als vrouwen het gevoel hebben dat zij hiervoor geen hulp kunnen zoeken, is er duidelijk nog veel werk te verzetten.”

Laat je niet wegsturen met ‘het hoort erbij’, want dat ís niet zo

En laat je niet wegsturen met het idee dat ‘het erbij hoort’, want dat is simpelweg niet zo. Dring aan op onderzoek, niet alles kan worden afgeschoven op de overgang. “Hoewel klachten als opvliegers en hartkloppingen op de overgang kunnen wijzen, passen ze ook bij bijvoorbeeld een hoge bloeddruk”, vertelt dr. Wittekoek. En op langere termijn kan dat, vooral in combinatie met de missende bescherming van hormonen, zorgen voor ernstige hart- en vaataandoeningen.

Want vrouwen die gediagnostiseerde hartklachten hebben, krijgen niet altijd de juiste diagnose. Van de 820 deelnemers die aangeven gediagnostiseerde hartklachten te hebben, werd bij slechts 37 procent meteen gedacht aan hartproblemen. Maar liefst 47,4 procent geeft aan dat er bij de symptomen in eerste instantie gedacht werd aan stress gerelateerde klachten. Bij 15,6 procent werden de symptomen onjuist afgeschreven als overgangsklachten.

Niet de juiste hulp

Vrouwen met overgangsklachten die wel op specialistische hulp gevraagd hebben, laten in de enquête weten ook niet altijd tevreden te zijn met de manieren waarop zij geholpen worden. Maar liefst 47 procent geeft aan niet het gevoel te hebben dat zij de juiste hulp gekregen hebben, zoals te zien is in onderstaande grafiek.

null Beeld

Kwaliteit van je leven verbeteren

Dat vrouwen niet juist geholpen worden bij overgangsklachten, is volgens Van Dijken heel naar. “En dat terwijl er zo veel opties zijn voor de behandeling van overgangsklachten en alle gevolgen die dat met zich meebrengt.” En daarom zeggen zowel Wittekoek als Van Dijken, dat het echt essentieel is om niet door te blijven lopen met klachten. “De juiste behandeling kan de kwaliteit van je leven verbeteren”, vertelt Janneke Wittekoek. “Niet alleen kan echte schade voorkomen worden, maar ook kun je zelf een gelukkiger leven leiden met de juiste hulp.” De eerste stap is vaak een afspraak bij de huisarts, maar daarnaast vertelt gynaecoloog drs. Van Dijken dat er ook andere opties zijn. Bijvoorbeeld een menopauzeverpleegkundige, die meestal vergoed wordt vanuit je aanvullende verzekering.

Meer informatie?

De komende weken duiken we verder in deze enquête. We vertellen je bijvoorbeeld waar je de juiste hulp kunt vinden bij overgangsklachten, maar ook hoe de overgang de kans op hart- en vaatziekten vergroot én wat je daar zelf tegen kunt doen.

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden