Margriet logo
null Beeld

Opvallend: déze 2 klachten blijken nu belangrijkste symptomen van corona te zijn

Verkoudheidsklachten, hoesten en benauwdheid zijn dé symptomen waarvan we weten dat ze op een coronabesmetting kunnen wijzen. Toch zijn er volgens Britse onderzoekers nog twee coronasymptomen die vaak over het hoofd worden gezien, namelijk hoofdpijn of vermoeidheid.

In het medische tijdschrift Journal of Infection pleiten de onderzoekers ervoor om hoofdpijn en vermoeidheid ook in het lijstje met symptomen te zetten, zodat daar ook eerder op getest kan worden.

Hoofdpijn en vermoeidheid komen erg vaak voor

Volgens de onderzoekers wordt momenteel met de bekende coronasymptomen maar 69 procent van de besmettingen opgemerkt. Als mensen zich echter ook bij hoofdpijn of vermoeidheid zouden laten testen, dan zou volgens hen maar liefst 92 procent van de besmettingen worden opgespoord. “Tot onze verbazing komt de klacht vermoeidheid het vaakst voor”, zo legt onderzoeksleider Eddie Loeliger aan de Volkskrant uit. Neusverkoudheid daarentegen komt volgens hem veel minder voor.

Twee keer zoveel coronatests nodig

De uitkomsten van het onderzoek zijn gebaseerd op een app waarin meer dan 120.000 mensen hun ziekteverschijnselen invoerden. Maar liefst driekwart gaf hoofdpijn aan als een symptoom, en 80 procent liet weten ook vermoeid te zijn. Opvallend genoeg zijn vermoeidheid en hoofdpijn momenteel in Nederland en het Verenigd Koninkrijk nog geen legitieme redenen om een coronatest te laten doen. Als we wél zouden testen op deze symptomen, dan zouden er ongeveer twee keer zoveel tests nodig zijn, zo blijkt uit de analyse.

Herzien van lijst met bekende symptomen corona

Volgens de Volkskrant is het RIVM momenteel bezig om de lijst met de bekendste symptomen van corona te herzien. Hierbij wordt er opnieuw gekeken bij welke klachten er getest moeten worden. De uitkomst hiervan zal over een paar weken aan het Outbreak Management Team (OMT) worden voorgelegd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, de Volkskrant

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden