null Beeld

Opvallend: coronapatiënten met mildere klachten herstellen moeizamer

Coronapatiënten die niet opgenomen zijn in het ziekenhuis, blijken achteraf toch nog lang door te lopen met klachten. Sterker nog: ze lijken moeizamer te herstellen dan patiënten die wél zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Deze conclusie trekken longartsen door een enquête van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

Ademhalingsproblemen en vermoeidheid

De artsen zien momenteel in de polikliniek veel ex-Covid-19-patiënten die kampen met ademhalingsproblemen en vermoeidheid. “We zijn verrast door het hoge aantal ex-patiënten dat nu met klachten bij ons komt”, zo vertelt Leon van den Toorn, voorzitter van de longartsenvereniging, tegen het NPO Radio 1 Journaal. Deze patiënten zijn in eerste instantie niet opgenomen in het ziekenhuis, maar worden nu doorverwezen door hun huisarts omdat hun klachten maar blijven aanhouden. Het gaat hierbij om klachten die in eerste instantie over lijken te gaan, maar daarna toch aanhouden of zelfs weer wat erger worden.

Lees ook

Mensen met dít bloedtype blijken vatbaarder te zijn voor het coronavirus

Meer onderzoek nodig

“We zien dat bijna alle patiënten klagen over aanhoudend moeizaam ademen en slecht inspanningsvermogen, terwijl de afwijkingen op de longfoto’s vrij gering zijn. Hoe dat kan is niet duidelijk, daar is meer onderzoek voor nodig”, aldus Van den Toorn. Het zou kunnen dat het afweersysteem bij een ‘mild’ ziekteverloop minder wordt aangezwengeld, waardoor er minder antistoffen vrijkomen en het herstel dus trager is. Een antistoffen-test is dan ook vaak negatief bij deze patiënten: ze hebben dan weinig tot geen antistoffen tegen het coronavirus aangemaakt.

Vaccin en medicijn

Het klinkt dus bijna alsof je het coronavirus maar beter even flink te pakken kunt krijgen. Maar zoals Van den Toorn al benadrukt: er is meer onderzoek nodig. Ondertussen wordt er nog altijd druk gezocht naar en geëxperimenteerd met een vaccin voor en medicijn tegen het coronavirus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Linda

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden