Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Opvallend: een achtbaanritje kan je van déze pijnlijke aandoening afhelpen

achtbaanritje.jpg

Als je weleens nierstenen hebt gehad, weet je hoe ongelooflijk veel pijn je daarvan kunt hebben. Er bestaat een heel originele remedie, zo ontdekten Amerikaanse artsen. Een ritje in de achtbaan kan namelijk helpen. Raar maar waar.

Artsen David Wartinger en Marc Mitchell kregen van meerdere patiënten te horen dat ze na een achtbaanritje verlost waren van hun nierstenen, en besloten er zelf een onderzoek aan te wagen.

Twintig ritjes

Ze maakten een aantal kunstnieren van siliconen, waarin ze urine en nierstenen van verschillende groottes deden. Vervolgens lieten ze de kunstnieren twintig ritjes in de Big Thunder Mountain Railroad in Walt Disney World maken. Op meer dan de helft van de ritten (64 procent) lieten de nierstenen na een achtbaanrit los en verdwenen ze richting de urineleider.

Achterste karretje

De stenen bleken los te laten door de snelle veranderingen van richting, trillingen en de G-krachten die vrijkomen tijdens een achtbaanritje. Om die optimaal te benutten, raden de artsen je aan om in het achterste karretje van je favoriete achtbaan te gaan zitten. Mocht je nierstenen van zes millimeter of groter hebben, dan kun je jezelf een ritje in de achtbaan besparen. Patiënten die zulke grote nierstenen hebben, moeten die helaas op een andere manier laten verwijderen.

Belangrijke prijs

Voor dit onderzoek kregen Wartinger en Mitchell de Ig-Nobelprijs. Die prijs reikt de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard uit aan onderzoekers die mensen eerst aan het lachen brengen en vervolgens aan het denken zetten. Andere onderzoeken die in de prijzen vielen toonden aan dat spuug een prima schoonmaakmiddel is, dat apen in dierentuinen ook mensen nadoen en dat mensenvlees maar erg weinig calorieën bevat.

De beste artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL nieuws
Foto | iStock

Ook interessant