null Beeld

Optimisten hebben waarschijnlijk mínder kans op Alzheimer dan pessimisten

Is bij jou het glas altijd halfvol en geef je élke situatie een positieve draai? Dan ben je waarschijnlijk een echte rasoptimist. Goed nieuws voor jou dan: de kans op Alzheimer blijkt bij optimisten kléiner te zijn, dan bij mensen die juist alles negatief inzien.

Tenminste, dat zeggen onderzoekers van University College London. Zij deden onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en dementie.

Cognitieve achteruitgang bij pessimisten

De Britse studie toont aan dat bij mensen, die lange tijd negatief denken, de kans op cognitieve achteruitgang vergroot. Daarmee stijgt ook de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer. Die vergrote kans voor pessimisten komt vooral door de aanmaak van twee schadelijke eiwitten, die verantwoordelijk zijn voor deze ziekte. Bij iemand met een negatieve mindset, maken de hersenen meer van deze stoffen aan, dan bij iemand die altijd positief is.

Onderzoek van meerdere jaren

De onderzoekers volgden ruim 350 mensen van 55 jaar of ouder, tijdens een periode van meerdere jaren. Regelmatig werden ze in die tijd ondervraagd over negatieve gedachten, en ook deden ze een test om de symptomen van angsten of depressie op te sporen. Mensen die relatief vaak enorm negatief dachten, bleken sneller achteruit te gaan op het gebied van geheugen. Ook andere signalen van cognitieve achteruitgang waren bij hen duidelijker zichtbaar. Uit hersenscans bleek dat deze pessimisten grotere hoeveelheden tau-eiwitten en amyloïde plaques (samenklonteringen van het eiwit amyloïde) hadden. Van deze eiwitten is het bekend dat ze een rol spelen bij de ontwikkeling van dementie. Door de aanmaak van die extra eiwitten, zouden pessimisten dus meer kans op Alzheimer hebben dan optimisten.

Lees ook: Déze voedingsstof kan misschien helpen alzheimer te voorkomen

Depressie en angst

Het is niet de eerste keer dat de ziekte van Alzheimer wordt gelinkt aan psychische aandoeningen. Uit eerder onderzoek bleek al dat angsten en depressie het risico op dementie verhogen. Nu blijkt dus ook dat herhaaldelijk negatief denken een extra risicofactor is. Interessant is dat eerdere onderzoeken níet aantoonden dat de hoeveelheid slechte eiwitten toenamen. Wat uit deze studie dus wel blijkt. Daaruit zou de conclusie getrokken kunnen worden dat ook bij die aandoeningen, vooral negatief denken de vergrote kans veroorzaakt.

Vervolgonderzoek

Toch is het nog te vroeg om precies te zeggen waar de link tussen mentale gezondheid en Alzheimer vandaan komt, en in hoeverre deze precies belangrijk is om de ziekte tegen te gaan. In een volgende studie willen de onderzoekers dit gaan achterhalen. Ook willen ze onderzoeken of trainingen in mindfulness of meditatie het negatieve denken verminderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CNN, Science Daily

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden