null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Oproep voor een vaccinatie: mag je de kat uit de boom kijken of gaat je prik dan naar een ander?

Heb jij een uitnodiging op de mat gekregen met een oproep voor een vaccinatie, of verwacht je dat je binnenkort aan de beurt bent? Dan vraag je je misschien af hoe dat werkt. Moet je bij zo’n uitnodiging direct een afspraak inplannen, of mag je ook nog even wachten?

Of gaat je plek verloren als je pas weken na de oproep contact opneemt?

Oproep voor een vaccinatie

Vooral in het begin werd er nog een hoop geschoven en gewijzigd, maar inmiddels ligt het vaccinatieschema voorlopig redelijk vast. Ben jij aan de beurt? Dan krijg je een uitnodiging van het RIVM via de post. Als je in de zorg werkt krijg je van je werkgever een uitnodiging. Andere groepen die voorrang krijgen, vanwege bijvoorbeeld een medisch achtergrond, ontvangen via een medisch specialist of huisarts een uitnodiging.

Alleen met een oproep via de brief kun je een afspraak maken voor een vaccinatie. In die brief wordt uitgelegd hoe dat moet. Het is de bedoeling dat je zelf contact opneemt met de GGD voor het inplannen van je afspraak. Zij bepalen waar en wanneer je je kunt vaccineren.

Niet via e-mail

Alleen bewoners van instellingen of verpleeghuizen ontvangen soms een e-mail met een uitnodiging om zich te laten vaccineren. Doorgaans gaat de uitnodiging van het RIVM via de post, dus controleer goed de afzender en klik niet zomaar op een link als je een e-mail met een uitnodiging hebt gekregen. Het kan in dat geval namelijk ook een phishing e-mail zijn.

Lees ook: Pas op voor neptelefoontjes van de ‘GGD’ over coronavaccin

Wacht niet te lang met je afspraak

Als je de oproep voor een vaccinatie binnen hebt, is het advies van het RIVM om niet al te lang te wachten met het inplannen van je afspraak. Als je wordt uitgenodigd betekent dat namelijk dat er een vaccin voor jou beschikbaar is. Het kan zijn dat je toch nog even wilt wachten, en daarmee vervalt het recht om een afspraak te maken volgens koepelorganisatie GGD GHOR niet. Aan RTL Nieuws legt de organisatie wel uit dat als je vervolgens maanden wacht, ze niet meer kunnen garanderen dat je dan weer vooraan in de rij mag aansluiten. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er op dat moment minder vaccins beschikbaar zijn, waardoor je langer moet wachten.

Er geldt geen vaccinatieplicht, dus bij een uitnodiging hoef je je niet te laten vaccineren als je dat niet wilt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden