Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je volgens wetenschappers moet oppassen met voorverpakte salades

voorverpakte-salades.jpg

Als je een keertje geen zin (of tijd) hebt om te koken, dan is een kant-en-klare salade ideaal. Je bent alsnog ‘gezond’ bezig, maar je hoeft er verder geen moeite voor te doen. Toch kun je er maar beter wel voorzichtig zijn met het eten van dit soort salades, zo waarschuwen wetenschappers.

Sinds de intrede van kant-en-klare salades in de jaren tachtig, duiken er namelijk steeds meer ziekten op, zo blijkt uit een artikel dat onlangs verscheen  in het tijdschrift Plant disease.

Geen bestrijdingsmiddelen

Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van deze ziekten. Zo worden seizoensgebonden producten onder een hoge oogstdichtheid geproduceerd in bedrijven waar vaak een tekort heerst aan de juiste chemische bestrijdingsmiddelen. Gevaarlijk, want juist deze middelen moeten bepaalde plantenziekten bestrijden.

Verstoring van biologisch evenwicht

Daarnaast heeft de internationale handel ervoor gezorgd dat gewassen niet alleen meer in hun oorspronkelijke omgeving worden geteeld, maar ook op vreemde ondergronden waar zich andere ziekten voordoen. In sommige gevallen, leidt een laag niveau van zaadbesmetting tot de snelle opkomst van nieuwe ziekten in nieuwe geografische gebieden. Hierdoor kan het natuurlijk biologische evenwicht verstoord worden en een verwoestende epidemie ontstaan.

Lees ook: zóveel ingrediënten zitten er in een kant-en-klare eiersalade

Stijgende temperaturen

Ook de klimaatverandering vormt een dreiging, omdat deze de ontwikkeling en verspreiding van plantenziekten beïnvloedt. De stijgende temperaturen zorgen er bijvoorbeeld voor dat planten minder weerstand hebben tegen ziekteverwekkers. Het is volgens wetenschappers dan ook belangrijk dat de huidige strategieën om die ziekteverwekkers te bestrijden herzien worden, zodat ze ook bestand zijn tegen de nieuwe, warmere temperaturen. De nieuwe ziekten die opduiken op voorverpakte bladgroenten, komen immers vaak doordat ze een voorkeur hebben voor hoge temperaturen.

Wat voor ziekten?

Al deze ontwikkelingen zouden ervoor zorgen dat er vooral nieuwe ziekten zijn ontstaan die de bladeren doen verwelken en bladvlekken veroorzaken, met name op raketsla, veldsla, andijvie in spinazie. Hoewel de grootste dreiging schuilt voor de producenten, kunnen de ziekten ook ons schaden. “Bladgroenten kunnen geïnfecteerd worden en als de hygiënische omstandigheden het laten afweten, dan kunnen ziekten als E.coli en salmonella veel sneller verspreid worden”, aldus de onderzoekers. Toch is er niet meteen reden voor paniek. “Producenten van kant-en-klare producten moeten zich aan strikte voorschriften houden. Als daaraan voldaan wordt, is de kans klein dat de ziekteverwekkers zich verspreiden.”

Voorkomen van ziekten

Toch worden er ondanks deze regels alsnog veel ziekteverwekkers gevonden op kant-en-klare salades. Wil je voorkomen dat je ziek wordt? Dan is het volgens de onderzoekers verstandig om je voorverpakte salade zo snel mogelijk op te eten, zodat de bacteriën minder kans hebben om zich te vermenigvuldigen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het laatste nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant