Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je moet oppassen met langdurig slikken van maagzuurremmers

waarom-je-moet-oppassen-met-langdurig-slikken-van-maagzuurremmers.jpg

Brandend maagzuur is een veelvoorkomende aandoening: één op de vijf Nederlanders heeft hier wekelijks of vaker last van. Niet zo verrassend dan ook dat er maar liefst drie miljoen mensen zijn die regelmatig maagzuurremmers slikken. Toch zijn die middelen niet zo onschuldig als ze lijken, zeggen specialisten.

Vooral bij langdurig gebruik kunnen maagzuurremmers zorgen voor vervelende bijwerkingen, zoals darmproblemen of een vitaminetekort.

Maagzuurremmers

Maagzuur hebben we hard nodig: het helpt bij de spijsvertering en beschermt het lichaam tegen bacteriën. Zolang het in je maag blijft merk je eigenlijk niets van dit zuur, omdat de maag beschermd is met een dikke slijmlaag. Maar zodra het iets omhoog komt, in de slokdarm, geeft het een vervelend en brandend gevoel. Dan ontstaan er dus die zure, pijnlijke oprispingen waar veel mensen last van hebben; in de volksmond ook wel brandend maagzuur genoemd. Er zijn verschillende soorten maagzuurremmers. Kalktabletten kunnen helpen bij een milde vorm van brandend maagzuur, maar vaak worden zogenaamde protonpompremmers Omeprazol en Pantoprazol voorgeschreven als maagzuurremmers, door een huisarts.

Darminfecties en vitaminetekort

Maar echt zonder risico is dat niet, zegt arts en verouderingswetenschapper David van Bodegom van kennisinstituut Leyden Academy tegen Zorg.nu. We hebben immers niet voor niets maagzuur: “Als je maagzuur onderdrukt, verlies je de barrièrefunctie tegen de bacteriën die je tijdens het eten binnenkrijgt.” Daardoor hebben mensen, die langdurig zulke maagtabletten slikken, drie keer zoveel kans op darminfecties, zegt de specialist. Ook loop je bij chronisch gebruik risico op een vitamine B-tekort, nierfalen en groeit de kans op botontkalking. “Het zijn echt geen onschuldige maagtabletten”, waarschuwt huisarts Tamara de Weijer dan ook.

Aanpassingen aan leefstijl

Volgens De Weijer weten veel mensen niet dat ze zélf veel kunnen doen aan de maagklachten die ze hebben. Aanpassingen aan je leefstijl is meestal al voldoende, door bijvoorbeeld je voeding aan te passen. “Zuivel kan veel klachten geven, maar ook koffie, alcohol, roken en vet eten kunnen maagzuur veroorzaken”, zegt de huisarts. Uitzoeken welk eten welke klachten geeft en deze dan vermijden, is een goede eerste stap. Ook kleinere porties eten kan een oplossing zijn, omdat er dan meer ruimte in de maag overblijft voor het maagzuur. Ook gewicht speelt vaak een rol, zegt De Weijer. “Bij mensen met een dikkere buik wordt de maag omhoog geduwd. Als het maagklepje niet meer goed werkt, dat de zure maaginhoud normaal gesproken tegenhoudt, wordt het zuur naar de slokdarm geduwd.” Afvallen kan dus ook helpen. Maar werkt dat allemaal niet? Dan is het wel belangrijk om naar de huisarts te gaan. De zure maaginhoud in de slokdarm kan daar namelijk schade aanrichten, waardoor slokdarmkanker kan ontstaan.

Lees ook: Als je déze medicijnen gebruikt heb je meer kans op een vitaminetekort

Nederlands Huisartsen Genootschap

Het Nederlands Huisartsen Genootschap waarschuwt ook om niet te lang door te gaan met het gebruik van maagzuurremmers als je last hebt van brandend maagzuur. Zijn ze voorgeschreven met een andere reden, zoals om maagbloedingen of maagzweren te voorkomen bij gebruik van andere medicijnen? Dan kun je ze wél langere tijd gebruiken. Stop sowieso nooit zomaar met medicijnen die je voorgeschreven gekregen hebt, overleg dit altijd met een arts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Zorg.nu
Beeld | iStock

Ook interessant