null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Oppassen geblazen: waarom lachgas kan leiden tot een dwarslaesie

Schokkend: het gebruik van lachgas leidt steeds vaker tot dwarslaesies bij jongeren. In alleen de laatste twee jaar zijn er al vijfentwintig jongeren die voor deze klachten moesten revalideren, soms met permanente schade. Maar hoe ontstaat zo’n dwarslaesie door lachgas?

Zo’n slagroompatroon of ballonnetje vol lachgas ziet er voor veel jongeren misschien onschuldig uit, maar blijkt een stúk schadelijker te zijn dan je denkt.

Vitamine B12

Dat heeft vooral te maken met een tekort aan vitamine B12, vertelt revalidatiearts Wendy Achterberg tegen Linda. Lachgas zorgt voor een tekort aan vitamine B12, een vitamine die je lichaam gebruikt bij aanmaak van myeline. Díe stof is betrokken bij het geleiden van signalen tussen de hersenen, zenuwen en spieren. “Door het B12-tekort wordt de myeline niet goed aangemaakt, waardoor de bouwstoffen zich ophopen in het ruggenmerg. Dit zorgt voor schade aan het ruggenmerg, wat kan leiden tot een incomplete dwarslaesie.”

Incomplete dwarslaesie

Bij zo’n incomplete dwarslaesie is een gedeelte van je ruggenmerg onderbroken, maar is er nog wel wat communicatie tussen je hersenen en bepaalde spieren. Met deze vorm van een dwarslaesie zijn de jongeren niet volledig verlamd, maar komen de signalen van de hersenen slechts half door. Welke klachten iemand krijgt door zo’n ophoping van bouwstoffen, ligt aan de locatie in het ruggenmerg. Laag in het ruggenmerg zorgt het meestal voor verlamming van de benen. Hoger kan het er ook voor zorgen dat de armen aangetast raken.

Permanente schade

Zo’n dwarslaesie is niet altijd permanent, en kan met intensieve therapie in vaak verholpen worden. Naast training om de spieren weer te versterken, wordt ook het vitamine B12-gehalte van de jongeren weer aangevuld. Daarnaast krijgen ze ook psychische hulp, om te praten over het gebruik van lachgas en de gevolgen daarvan. De meerderheid van de jongeren leert weer om te lopen, maar Achterberg zegt dat er in sommige gevallen ook permanente schade is door het overmatig gebruik van lachgas. “Dat hoeft geen dwarslaesie te zijn, het kan zich ook uiten in verminderde spierkracht of conditie”, vertelt ze.

Lees ook

Nicolettes dochter overleed na xtc-gebruik: ‘Zonder haar is het oorverdovend stil’

Tientallen ballonnen lachgas

Hoeveel lachgas nodig is om tot zulke schade te komen, is nog niet helemaal duidelijk. De eerste gevallen waren volgens Achterberg jongeren die langere tijd achter elkaar honderd ballonnen met lachgas per dag gebruiken. Maar tegenwoordig ziet ze het ook vaker bij mensen die minder innemen. “We krijgen nu jongeren binnen die langere tijd enkele tientallen ballonnen per weekend gebruikten. Daarmee heb je dus ook al een verhoogd risico.”

Ouders

Maar wat als je als ouder weet of vermoedt dat je kind lachgas gebruikt? De klachten beginnen volgens Achterberg meestal op het moment dat de tintelingen door het lachgas langer aanhouden dan normaal. Dat is een teken dat je zenuwen signalen niet meer goed kunnen doorgeven. Als je je kind daar over hoort praten, is het dus verstandig om in gesprek te gaan. Door op dát moment te stoppen met het gebruik, is de kans op permanente schade relatief klein.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Linda

Beeld | iStock

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden