null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Opmerkelijk: zó groot is de kans dat je last hebt van constipatie zonder dat je dat weet

Je zou er misschien vanuit gaan dat je het wel zou merken als je last hebt van constipatieproblemen, maar uit onderzoek blijkt dat er toch een hele hoop mensen zijn die last hebben van verstopping zonder dat ze dat zelf doorhebben. 1 op de 3 mensen loopt namelijk rond met constipatie zonder dat hij of zij dat zelf weet. 

Blijkbaar worden er drie symptomen vaak over het hoofd gezien.

Last van constipatie zonder dat je het weet

Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in de American Journal of Gastroenterology blijkt dat 1 op de 3 mensen last heeft van constipatie zonder dat hij of zij dit zelf weet. In het onderzoek moesten de 2.557 deelnemers bijhouden hoe vaak ze poepten en hoe vaak ze last dachten te hebben van verstopping. Ook vroegen de onderzoekers honderden artsen en specialisten om te beoordelen in hoeveel gevallen er echt sprake is van constipatie. Daarnaast werd aan alle deelnemers ook gevraagd om van 10 willekeurige anderen te beoordelen of er sprake was van verstoppingsklachten.

Uit dit onderzoek bleek dat veel mensen de symptomen bij constipatie helemaal niet herkennen, waardoor meerdere mensen blijven rondlopen met verstopping zonder dit zelf te weten.

Lees ook: Moeilijke stoelgang? Zó kun je constipatie voorkomen

De officiële symptomen

Onderzoeker Keving Whelan legt uit dat de officiële symptomen voor constipatie de volgende drie zijn: hard moeten persen, het gevoel hebben dat niet al je ontlasting naar buiten komt en minder dan drie keer per week poepen. Toch bleek uit het onderzoek dat deelnemers vooral buikkrampen, winderigheid en een opgeblazen gevoel herkende als constipatiesymptomen. Van de mensen die minder dan drie keer per week poepten, bleek dat slechts 26 procent door had dat er sprake was van constipatie.

Het probleem zit ‘m dus vooral in dat veel mensen op andere symptomen voor constipatie letten, dan wat experts aanduiden als de belangrijkste symptomen. Herken jij een van de drie officiële symptomen bij jezelf? Dan weet je in het vervolg dus dat je verstopt zit.

Bron | Cosmopolitan

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden