Opmerkelijk: je stofwisseling wordt pas trager op veel latere leeftijd dan gedacht
Er wordt vaak gedacht dat je metabolisme vanaf je dertigste vertraagt. Hierdoor zou je naar mate je ouder wordt makkelijker een paar kilo’s aankomen. Toch blijkt dat uit nieuw onderzoek niet te kloppen. Je stofwisseling vertraagt namelijk pas op veel latere leeftijd, en blijft de rest van de tijd stabiel. We leggen je uit wat je hierover moet weten.
Dit nieuwe inzicht over je stofwisseling zou mogelijk ook invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van ziektes.
Je stofwisseling vertraagt op veel latere leeftijd
Uit het onderzoek naar het gemiddeld aantal calorieën dat 6.400 mensen in hun dagelijks leven verbranden, bleek dat het metabolisme (dus de snelheid waarmee je calorieën verbrandt) al tijdens je eerste levensjaar piekt. Vervolgens blijkt je stofwisseling tussen je 20ste en 60ste stabiel te blijven. Pas na je 60ste neemt je metabolisme af. Uit dit onderzoek blijkt dus dat je stofwisseling pas op relatief latere leeftijd vertraagt, dan eerder werd gedacht.
Aan het onderzoek deden mensen uit 29 verschillende landen mee. De leeftijd van de deelnemers varieerde tussen acht dagen oud en 95 jaar.
Niet zwaarder door een trage stofwisseling
De timing van onze ‘metabolische levensfasen’ blijkt dus niet samen te vallen met typische mijlpalen in ons leven, zoals de puberteit, een zwangerschap of de overgang. Professor Tom Sanders van King’s College London laat aan BBC News weten het heel interessant te vinden dat er dus nauwelijks verschil zit tussen het energieverbruik van jongvolwassenen en mensen van middelbare leeftijd, terwijl dit de een periode is waarin de meeste volwassenen zwaarder worden.
Ook professor John Speakman van de universiteit van Aberdeen vindt dat verrassend, en concludeert dat een trager metabolisme dus geen excuus meer is als je voor je 60ste zwaarder wordt. Volgens Sanders ondersteunt dit onderzoek ook het idee dat overmatige voedselinname de de obesitasepidemie veroorzaakt, en dat dit dus niet door een afnemend energieverbruik komt.
Lees ook: 10x zo krijg je een platte buik zonder te sporten (of te diëten)
De invloed van je metabolisme op ziektes
Het nieuwe inzicht op de verandering van ons metabolisme kan volgens de onderzoekers ook gevolgen hebben voor de geneeskunde. Zo laat professor Pontzer weten dat dit invloed zou kunnen hebben op de verspreiding van kankersoorten, wanneer je stofwisseling pas op latere leeftijd vertraagt. Mogelijk zou ook je medicatie op verschillende metabolische fases moeten worden aangepast. Daarnaast heeft het onderzoek ook tot de discussie geleid of medicijnen die invloed hebben op je stofwisseling, mogelijk ook ouderdomsziektes kunnen vertragen. Het lijkt erop dat hier een verband is, maar daarvoor is nog meer onderzoek nodig.
Bron | BBC News, The Guardian, MUMC
Beeld | Getty Images
Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.