Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nooit meer stinkende knoflookhanden dankzij dit trucje

knoflookhanden.jpg

Knoflook of uien gesneden? Grote kans dat je handen daarna de rest van de dag stinken. Gelukkig is er een handig trucje waarmee je dit vieze luchtje kunt laten verdwijnen. En het mooie is, je hoeft er niets speciaals voor in huis te halen! Dit wondermiddel tegen knoflookhanden is namelijk bijna in elke keuken te vinden…

Het enige dat je nodig hebt is een roestvrijstalen voorwerp, bijvoorbeeld je kraan. Wrijf met je vingers en hand over de kraan en de geur is verdwenen.

Zo werkt het

Dit trucje is te verklaren door een chemisch proces. Uien en knoflook bevatten aminozuren. Deze zuren vormen een gas dat, wanneer het in aanraking komt met water, wordt omgevormd tot zwavelzuur. Hierdoor gaan je handen dus stinken. Deze zwavelverbindingen hechten zich aan roestvrij staal. Daardoor verdwijnt de geur van je handen wanneer je na het snijden over bijvoorbeeld je kraan wrijft. Het roestvrij staal zorgt er namelijk voor dat geurmoleculen uit elkaar vallen waardoor de geur oplost.

Zeepjes tegen knoflookhanden

Andere roestvrijstalen voorwerpen die je kunt gebruiken zijn pannen, thermoskannen of keukenapperatuur. Er zijn ook speciale roestvrijstalen zeepjes te koop, maar die hebben dezelfde werking als elk ander roestvrijstalen voorwerp. Het enige voordeel is dat deze zeepjes makkelijker in de hand liggen waardoor het iets makkelijker is om de geur goed weg te wrijven.

Andere middeltjes

Sta je op de camping en heb je even geen voorwerp gemaakt van rvs bij de hand? Dan kun je de knoflookgeur ook laten verdwijnen door je handen in te wrijven met zout en wat water, even afspoelen en weg is de geur! Hetzelfde geldt voor koffiedik, citroensap en wat baksoda.

Bron| KIJK
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant