Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5x waarom je last kunt hebben van opgezwollen enkels

5x-waarom-je-last-kunt-hebben-van-opgezwollen-enkels.jpg

Heb je na een lange vlucht vaak last van dikke, opgezwollen enkels? Geen zorgen, dat is een volkomen onschuldige kwaal die ontstaat door een combinatie van slechte doorbloeding en vochtophoping.

Er zijn nog meer redenen waarom je last kunt krijgen van opgezwollen enkels. In de meeste gevallen kun je er zelf wat tegen doen.

Vliegreis

Tijdens een vliegreis zit je vaak een lange tijd stil. Door gebrek aan beweging raakt je bloedsomloop verstoord. De bloedvaten in je benen kunnen het bloed niet goed afvoeren richting je hart. Daardoor ontstaat er een vochtophoping (oedeem) op het laagste punt van je lichaam. Meestal verdwijnt de ophoping een paar uur na de vlucht vanzelf. Je kunt dikke engels daarnaast voorkomen door tijdens een vlucht veel water te blijven drinken en om het half uur even je benen te strekken door bijvoorbeeld even het gangpad op en neer te lopen.

Hitte

Dikke enkels kunnen ook worden veroorzaakt door extreem hoge temperaturen. Je lichaam houdt dan extra vocht vast om de warmte kwijt te raken. Gek genoeg helpt het wel om op zulke momenten nog meer vocht tot je te nemen. Vermijd zoute producten, drink voldoende water en blijf in beweging. Vaak gaan de klachten dan vanzelf weer over. Eventueel kun je tijdens het slapen een kussen onder je voeten leggen om de bloedsomloop een handje te helpen.

Blessure

Ben je onlangs uitgegleden of heb je een misstap gemaakt? Ook een verstuiking kan ervoor zorgen dat je enkel flink opzwelt. Probeer je voet in dat geval zo hoog mogelijk te leggen en koel de plek met ijs. Wanneer de zwelling wat gezakt is, kun je het beste proberen een klein stukje te lopen. Is dit echt te pijnlijk? Dan kun je voor de zekerheid betere foto’s laten maken in het ziekenhuis. Ook als de zwelling na vier dagen niet is afgenomen, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts.

Zwangerschap

Als je vochtophopingen hebt, is dat ook één van de vele symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap. Ben je in meer dan 24 weken in verwachting en heb je naast opgezwollen enkels ook last van duizeligheid, hoofdpijn, pijn in je buik en misselijkheid? Dan kan het zijn dat je last hebt van een zwangerschapsvergiftiging. Ga daarom bij twijfel altijd naar een arts.

Lees ook
‘Frozen shoulder’: wat helpt bij die pijnlijke, vastzittende schouder?

Opgezwollen enkels kunnen ook wijzen op…

In de meeste gevallen zijn dikke enkels onschuldig. Maar in een enkel geval is het een aanwijzing voor een onderliggende aandoening. Zo kunnen opgezwollen enkels ook wijzen op slecht functionerende aderen. Wanneer de druk in je aderen namelijk te groot wordt, kan er vocht door de aderwand gaan lekken en in je benen terechtkomen. Ook kan een bloedpropje in een ader ervoor zorgen dat je bloed niet meer goed terugstroomt richting het hart. Het been wordt dan vaak ineens of binnen een paar dagen dik, warm, pijnlijk en rood. Dit heet een trombosebeen. Soms zijn gezwollen voeten of enkels het gevolg van een aandoening aan het hart, de lever of de nieren. Wanneer de zwelling langer dan een dag aanhoudt of steeds terugkeert, is het daarom aan te raden om een bezoekje te brengen aan je huisarts.

Bron| Gezondheidsnet, Mens & Gezondheid
Beeld| iStock

Ook interessant