Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Opgezwollen enkels? Dat kan wijzen op déze hartaandoening

Als je opgezette voeten denk je misschien dat het warme weer, leeftijd of stress de boosdoener, maar het blijkt ook een tegen te zijn dat er véél meer aan de hand is. Aanhoudende opgezwollen enkels kunnen namelijk wijzen op hartfalen, zegt de Hartstichting.

En juist omdat veel mensen aan die mildere oorzaken denken, wordt dit duidelijke symptoom vaak niet serieus genomen.

Aanhoudende opgezwollen voeten

Veel mensen hebben weleens last van opgezwollen voeten. Na een lange vlucht bijvoorbeeld, of als de temperatuur flink oploopt buiten. Dat is gelukkig niet direct verontrustend, maar houden de klachten lang aan? Dan kun je beter wél even naar de huisarts gaan. En dat blijken veel mensen niet te doen: slechts 35 procent van de mensen zegt een afspraak bij de huisarts te maken, als ze langer dan 2 maanden gezwollen enkels en voeten hebben. En terwijl het dan júist zo belangrijk is om aan de bel te trekken, zegt de Hartstichting. Bij opgezwollen enkels denk je misschien niet aan je hart, maar het is wel degelijk een symptoom van hartfalen.

Wat is hartfalen?

Normaal gesproken pompt je hart dag en nacht zuurstofrijk bloed naar al je organen en weefsels, om zo te zorgen dat zij hun functie goed kunnen uitoefenen. Bij hartfalen werkt die pompfuctie van het hart minder goed, waardoor het bloed dus niet meer snel genoeg op de juiste plekken terecht komt. Daardoor krijgen je organen minder bloed en dus minder zuurstof, waardoor klachten ontstaan. Dat je opgezwollen voeten kunt krijgen door hartfalen, komt omdat de organen minder bloed krijgen, en daardoor de nieren extra zout en vocht vast gaan houden. Dat vocht gaat al snel naar je voeten, waar het vervolgens moeilijk weer weg kan.

Naast vochtophopingen in het lichaam komen ook kortademigheid en vermoeidheid zeer vaak voor bij hartfalen. Andere symptomen die passen bij deze aandoening zijn onder andere koude handen en voeten, verstopping van de darmen, hartkloppingen, duizeligheid en een onrustig gevoel in het lichaam.

Lees ook:

Déze (soms verrassende) symptomen kunnen wijzen op hartfalen

Herken je die klachten?

Herken je deze symptomen of heb je aanhoudende opgezwollen enkels? Op de website van de Hartstichting kun je een test doen, waarin je binnen een minuut ontdekt of het verstandig is om een afspraak te maken met je huisarts. Bij twijfel of wanneer je je zorgen maakt, is het sowieso altijd slim om een dokter op te zoeken. Heb je plotseling last van pijn op de borst of ernstige kortademigheid? Bel dan alarmnummer 112 of het spoednummer van de huisarts. Dit kan namelijk wijzen op een plotselinge verergering van hartfalen of een hartinfarct.

Bron | Hartstichting

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden