Op dit moment van de dag maken virussen de meeste kans
Redactie Margriet | 16 maart 2018
Wil je niet ziek worden? Wees dan in de ochtend extra voorzichtig. Onderzoek suggereert namelijk dat virussen ’s ochtends het succesvolst zijn. En dat heeft alles te maken met onze biologische klok.
De biologische klok is van invloed op allerlei belangrijke lichaamsfuncties. Zo regelt het onder andere ons slaappatroon, ons hongergevoel en onze hormoonhuishouding. Onderzoekers van de universiteit van Cambridge hebben ontdekt dat ons dag- en nachtritme ook een belangrijke rol speelt in de bestrijding én verspreiding van virussen, meldt scientias.nl.
Voer voor virussen
Zo heeft een virus voeding uit je cellen nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. Hoeveel ‘voer’ er echter voorhanden is, verschilt elk moment van de dag, wat ook aangestuurd wordt door de biologische klok. En wat blijkt? ’s Ochtends kunnen virussen stevig ontbijten! Als je dus op dít moment een virus oploopt (en die kans is echt groter als het koud is, wat het ’s ochtends vaak is), heb je dus sneller een acute verkoudheid, griep, of ernstigere infectie te pakken.
Nachtdienst maakt extra kwetsbaar
Voor het onderzoek injecteerden de wetenschappers op verschillende tijdstippen een aantal virussen in muizen. Zo zagen zij dat virussen die ’s ochtends werden ingespoten zich op dat moment veel sterker konden vermenigvuldigen dan zo’n tien uur later. Volgens onderzoeker Akhilesh Reddy wijst het onderzoek er ook op dat mensen die een verstoorde biologische klok hebben, bijvoorbeeld omdat ze regelmatig nachtdiensten draaien, vatbaarder zijn voor virale ziektes. Bij muizen waarvan het interne klokje opzettelijk was verstoord, bleken virussen zich de hele dag door even snel te vermenigvuldigen.