Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Op dit moment van de dag maken virussen de meeste kans

verkouden-ziek.jpg

Wil je niet ziek worden? Wees dan in de ochtend extra voorzichtig. Onderzoek suggereert namelijk dat virussen ’s ochtends het succesvolst zijn. En dat heeft alles te maken met onze biologische klok.

De biologische klok is van invloed op allerlei belangrijke lichaamsfuncties. Zo regelt het onder andere ons slaappatroon, ons hongergevoel en onze hormoonhuishouding. Onderzoekers van de universiteit van Cambridge hebben ontdekt dat ons dag- en nachtritme ook een belangrijke rol speelt in de bestrijding én verspreiding van virussen, meldt scientias.nl.

Voer voor virussen

Zo heeft een virus voeding uit je cellen nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. Hoeveel ‘voer’ er echter voorhanden is, verschilt elk moment van de dag, wat ook aangestuurd wordt door de biologische klok. En wat blijkt? ’s Ochtends kunnen virussen stevig ontbijten! Als je dus op dít moment een virus oploopt (en die kans is echt groter als het koud is, wat het ’s ochtends vaak is), heb je dus sneller een acute verkoudheid, griep, of ernstigere infectie te pakken.

Nachtdienst maakt extra kwetsbaar

Voor het onderzoek injecteerden de wetenschappers op verschillende tijdstippen een aantal virussen in muizen. Zo zagen zij dat virussen die ’s ochtends werden ingespoten zich op dat moment veel sterker konden vermenigvuldigen dan zo’n tien uur later. Volgens onderzoeker Akhilesh Reddy wijst het onderzoek er ook op dat mensen die een verstoorde biologische klok hebben, bijvoorbeeld omdat ze regelmatig nachtdiensten draaien, vatbaarder zijn voor virale ziektes. Bij muizen waarvan het interne klokje opzettelijk was verstoord, bleken virussen zich de hele dag door even snel te vermenigvuldigen.

Griepprik ’s ochtends meest effectief

Mensen die veel in ploegendiensten werken, zouden daarom ‘belangrijke kandidaten kunnen zijn voor het jaarlijkse griepvaccin,’ aldus Reddy. Eerdere onderzoeken toonden trouwens ook al aan dat je de griepprik mogelijk beter ’s ochtends kunt halen, omdat hij dan effectiever is. Dit zijn nog meer tips om je nachtdienst zo gezond mogelijk door te komen >

Lees ook

Prikkelbare Darm Syndroom: hoe kom je van die opgezette buik af?
Tien signalen dat je een te hoge bloedsuikerspiegel hebt
Dacht je dat dit wc-poppetje een jurkje droeg? Kijk nog eens goed!

Gratis gezondheidsartikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

Ook interessant