WHO waarschuwt voor vervuilde hoestdrank na overleden kinderen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Opgelet: WHO waarschuwt voor vervuilde hoestdrank

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er wereldwijd al meer dan 300 kinderen overleden door vervuilde hoestdrank. Zeker 200 van die kinderen kwamen uit Indonesië, maar desondanks gaat de waarschuwing voor vervuilde hoestdrank uit naar alle lidstaten van de Verenigde Naties, zo ook Nederland.

Giftige stoffen

Eerder waarschuwde de WHO al voor vervuilde hoestdrank in Gambia, Oezbekistan en Indonesië, dat meldt ANP. In de hoestsiropen, waarvan nog niet bekend is om welke merken het gaat, zitten mogelijk de giftige stoffen ethyleenglycol en di-ethyleenglycol. Hoe deze giftige stoffen in de hoestdrankjes terecht zijn gekomen is ook nog niet bekend. Wel is volgens de WHO duidelijk dat er in zeker zeven landen vervuilde hoestdrankjes zijn gevonden, waardoor in drie landen kinderen zijn overleden. De meeste slachtoffers daarvan waren jonger dan vijf jaar.

Verschillende farmaceuten

Het lijkt erop dat er geen sprake is van ‘geïsoleerde incidenten’ en daarom waarschuwt de WHO alle 194 lidstaten. In Gambia werden de slachtoffers van vervuilde hoestdrankjes gelinkt aan een bedrijf genaamd Maiden Pharmaceutical. Omdat Maiden Pharmaceutical geen producten maakt of levert in Indonesië, vermoedt de WHO dat het probleem niet bij maar één farmaceut ligt.

Antivries

De giftige stoffen, die zijn aangetroffen in verschillende hoestsiropen, worden onder andere gebruikt als antivries voor auto’s. Wanneer je ethyleenglycol of di-ethyleenglycol binnenkrijgt kun je last krijgen van diarree, hoofdpijn, buikpijn, nierfalen, wanen en overgeven, wat uiteindelijk overlijden tot gevolg kan hebben. Het hoge aantal sterfgevallen onder kinderen is mogelijk hoger, omdat een lage dosis bij kinderen gevaarlijker is dan bij volwassenen.

Geen zorgen in Nederland

Het IVM, dat een van de organisaties in Nederland is die gaan over de controle en goedkeuring van medicijnen, meldt dat de kans op vervuilde hoestdrank in Nederland heel erg klein is. Volgens het IVM hebben we “een heel gesloten keten van geneesmiddelen. Als het via de drogist of apotheker geleverd is, moet je ervan uit kunnen gaan dat het veilig is.”

Hoestdrank laten staan

Hoesten is natuurlijk erg vervelend, maar of hoestdrank altijd een goede oplossing is, is maar de vraag. Huisarts Tamara de Weijer vertelde eerder dat je lichaam door te hoesten zichzelf probeert schoon te maken. “Door te hoesten werkt het lichaam binnengedrongen ziekteverwekkers eruit. Hoesten is dus geen kwaal op zichzelf, maar een symptoom van iets anders.”

Op de korte termijn helpt hoestdrank vaak wel, maar op de lange termijn is hoestdrank volgens Weijer zeker geen oplossing. “Sterker nog: waarschijnlijk heb je alleen maar langer last van hoesten omdat het lichaam niet in staat is gesteld om het probleem zelf op te lossen.”

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden