Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van een opgeblazen gevoel? Deze warme drank is de oplossing

opgeblazen-gevoel-drankje.jpg

Heb je te veel gegeten en daardoor last van een opgeblazen gevoel? Nee, dan hoef je niet al je afspraken af te zeggen omdat je even niets anders kunt dan bankhangen. Duik gewoon de keuken in om een kop paardenbloemthee te zetten.

Als je denkt aan paardenbloemen, denk je waarschijnlijk aan de felgele knoppen. Of aan die leuke pluizige bollen die je in de zomer zo fijn uit elkaar kunt blazen. Maar wist je dat je paardenbloem ook prima kunt eten en drinken? De blaadjes zitten vol mineralen als magnesium, koper, calcium en ijzer en bevatten het halve alfabet aan vitaminen. Ze zijn een beetje bitter, maar kunnen prima worden verwerkt in een salade met volop ander blad of in een soepje. Goed idee voor het voorjaar. Nu al kun je baat hebben bij het drinken van paardenbloemthee. Dat zou positieve effecten hebben op je gezondheid, met name wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel.

Ontstekingsreactie

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat paardenbloemthee kan helpen bij spijsverteringsstoornissen. Zo zou de warme drank nuttig zijn als je immuunsysteem strijdt tegen onder andere een leaky gut. Hierbij ‘lekken’ ongewenste bacteriën door de darm die uiteindelijk in de bloedbaan terecht kunnen komen. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door het drinken van (veel) alcohol.

“Wanneer je immuunsysteem dit verschijnsel probeert te bestrijden, ontstaat er een ontstekingsreactie die kan leiden tot gewichtstoename,” legt de Britse voedingsdeskundige Rhiannon Lambert uit. Paardenbloemthee neemt de ontsteking weg en helpt daarnaast het immuunsysteem een handje. “De paardenbloembladeren houden het spijsverteringskanaal in beweging en daarmee jou op gewicht. Ook helpen ze prima bij een gewoon opgeblazen gevoel, bijvoorbeeld als je veel hebt gegeten.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | womenshealthmag.com
Beeld | iStock

Ook interessant